изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 07:56 EEST
Необлагаемият минимум става 180 лева    
ПарламентСофия. Парламентът прие днес на първо четене промените в Закона за облагане доходите на физическите лица, внесени от Министерския съвет, предаде репортер на Агенция “Фокус”.

Поправките предвиждат увеличаване на необлагаемия минимум от 130 лева на 180 лева. Според председателя на бюджетната комисия Петър Димитров ("Коалиция за България") ефектът за бюджета от тези промени ще бъде 180 млн. лева. От 3,2% до 2% е предвиденото намаление на данъчно-осигурителното бреме за средните доходи между 250 лева и 400 лева.
Възнагражданията от 180 до 250 лева ще бъдат облагани с 20 на сто за горницата над 180 лева. Парите от 250 до 600 лева - с 14 лева плюс 22 на сто за горницата над 250 лева, а над 600 лева - с 91 лева плюс 24 на сто за горницата над 600 лева, гласуваха още депутатите.
Предложение за промени в Закона за облагане доходите на физическите лица бяха внесли и депутати от ОДС. Техният проект бе отхвърлен от Народното събрание. Сините предлагаха с по-ниски ставки да се събират повече приходи в бюджета. "Ние предлагаме намаляване на данъците за всички, а правителството намалява налога само за най-бедните", мотивира се Мартин Димитров от ОДС. Според него кабинетът иска да спре тенденцията за намаляване на личните данъци. Той даде пример с Румъния, където налозите са по-ниски и средата за развитие на бизнеса там била по-добра, отколкото у нас. Мария Капон (ОДС) допълни, че всички хора са равни и не бива да се наказват богатите. Според Стефан Софиянски (БНС) намаляването на данъците за по-бедните ще доведе до силно натоварване на средния бизнес. Според Лидия Шулева (НДСВ) пък жълтите депутати ще подкрепят предложение за 21-процентен данък върху доходите от 180 до 600 лева. Това щяло да струва на бюджета 130 000 лева.
Веселин Методиев (ДСБ) заяви, че чрез промените управляващите запазват статуквото и налагат данъчна рамка, която нямало да доведе до по-голям икономически растеж и до по-висок стандарт на живот. Поправките нямало да облекчат средния бизнес и няма да му позволят да върви напред.
ЕКАТЕРИНА ПАНОВА
 


Сходни връзки

Необлагаемият минимум става 180 лева | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди