изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 01:04 EEST
СЪСЕДКИ ТЪРСЯТ БЛИЗКИТЕ НА ИЗОСТАВЕНА БОЛНА ЖЕНА    
ОбществоНаскоро 68-годишната Марийка била намерена да спи на стълбището на съседен вход - на слънце, за да се стопли

Съдействието на в. "Нова добруджанска трибуна" потърсиха две жени от Добрич, разтревожени за съдбата на своя съседка. Бонка и Йонка се обърнаха към нас с молба да разкажем за съдбата на 68-годишната Марийка Димова, за да се открият по този начин близките й и да се погрижат за нея.
 Марийка живее сама в апартамент по бул. "25 септември" - в блока на бившия "Млад техник". Тя е закупила жилището преди около 4 години, когато продала къща в балчишко село. Тогава продала апартамента на братовия си син Димчо Миланов без пари срещу документ за гледане, който е заверен от нотариус, дала му и 5 000 лева, разказват съседките й. И допълват, че тя е гледала Димчо докато е бил дете. В документа пише, че племенникът й се задължава "да я гледам и издържам докато е жива, което задължение да изпълнявам лично или чрез трети лица, да полагам грижи за нея при болест и немощ, лечение и лекарства, храна и отопление, почистване и да оказвам нужното уважение". Според Йовка и Бонка, Димчо Миланов не изпълнява тези ангажименти. Те не са го виждали да посещава възрастната жена, а тя не можела да обясни къде точно живее - казва: "Там някъде в центъра, до "Социални грижи"...
Съседките са особено притеснени на Марийка, чието здравословно състояние се е влошило рязко през пролетта. Йонка завела Марийка на лекар, оказало се, че освен хипертония, има и мозъчно разстройство. Тя трябва да има придружител, някой да се грижи непрекъснато за нея, 90-95 процента тя е неадекватна, споделя Бонка. Двете съседки разказват, че възрастната жена не може да си готви, да почиства жилището си, не се къпе, защото няма топла вода... Наскоро я намерили заспала на стълбището на съседния вход - на слънце, за да се топли... Съседките разказват още, че лекар предписал лекарства на Марийка. Йонка й приготвила хапчетата за три приема. Възрастната жена обаче ги изпила наведнъж и на следващия ден се чувствала много зле. Сега аз й давам хапчетата, разказва Йонка. Тя и носи и храна - по три пъти на ден. Започнала да ходи и с нея да пазарува. Отива в магазина и понеже не е адекватна дава на продавачите всичките си пари - те да си вземат колкото им трябва - разказва Йонка. Така пенсията й стигала за 10-тина дни. Йонка знаела, че единият от трите братя на Марийка продава на пазара. Тези дни отишла при него и го помолила - да се съберат близките й, да решат кой ще се грижи за нея.
Репортер на в. "Нова добруджанска трибуна" посети жилището на болната жена, което е наистина в окаяно състояние. Тя лежи в студеното, завита под юрган. Йонка я пита дали е яла, а Марийка отговаря: "Не искам да ям, искам по-скоро да умра...". Думите й предизвикват сълзи у съседката й Бонка. Тя споделя: "Сърцето ме боли... Моля ви, помогнете да намерим близките й, за да й помогнем". И допълва, че на случая трябва да обърне внимание и прокуратурата.
 


Сходни връзки

СЪСЕДКИ ТЪРСЯТ БЛИЗКИТЕ НА ИЗОСТАВЕНА БОЛНА ЖЕНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди