изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 14:05 EEST
БОЛНИЦИТЕ В ОБЛАСТТА ПОДКРЕПИХА МЕДИЦИНСКИТЕ СЕСТРИ В ЛИБИЯ    
ЗдравеВчера служители на болници от Добричка област се присъединиха към апела на Министерството на здравеопазването да бъдат подкрепени медицинските сестри в Либия.

Днес либийският Върховен съд трябва да се произнесе по жалбата на сестрите и палестинския лекар за отмяна на смъртните им присъди по обвинения в умишлено заразяване със СПИН на либийски деца. В тази връзка от МЗ чрез Регионалните центрове по здравеопазване са изпратени писма до всички болници в България - държавни, общински и частни. Чрез писмата здравното ведомство призова всички работещи в лечебните заведения да спрат символично работа от 12 часа за пет минути в знак на солидарност и подкрепа за осъдените на смърт медицински сестри и палестински лекар.
Служителите на Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич откликнаха на призива на МЗ, каза за НДТ изпълнителният директор д-р Жанина Калинкова. Част от персонала на здравното заведение е излязъл на мълчалив протест пред Хирургическия корпус, останалите медицински служители са спрели символично работа в отделенията. "Аз винаги съм имала едно мнение, което е било независимо от това, което се разпространява в медиите - че тези хора, чиято професия е да спасяват живот, не биха го отнели - коментира пред НДТ д-р Калинкова. - Още повече, че става дума за деца, към които всеки е по-емоционално настроен". Изпълнителният директор на МБАЛ в Добрич изрази надеждата си, че огромната подкрепа в световен мащаб ще има полза за благоприятното решаване на случая.
"Това е инсинуация срещу медицината и в случая - срещу медицината в България". Така определи процеса срещу българските медицински сестри управителят и собственик на частна болница "Авицена" д-р Анастасов. Според него тихата дипломация, водена от Соломон Паси, а преди това и от правителството на Иван Костов, не е дала резултат и е жалко, че медицинското съсловие в България едва сега се вдига в тяхна подкрепа. "Жалко за тези жени, които стоят 7 години в затвора в Либия. Те биха дали много повече на семействата си и на държавата, отколкото държавата дава за тях" - допълни д-р Анастасов. Вчера в 12 часа всички служители на "Авицена" са спрели работа и са излезли в знак на подкрепа пред здравното заведение.
Съпричастност и подкрепа на медицинските сестри и палестинския лекар изразиха и здравните работници от Многопрофилната болница за активно лечение в Тервел. Те са протестирали символично в отделенията, в които работят. "Нашето мнение е същото, като на всички - че медицинските сестри са невинни", сподели за НДТ управителят на болницата Хюсеин Чолаков. Според него, либийската страна гледа да прехвърли собствените си грешки на някой друг, в случая на българските медицински работници. "Проточването на процеса във времето още повече потвърждава това", допълни Х. Чолаков. НДТ 

 


Сходни връзки

БОЛНИЦИТЕ В ОБЛАСТТА ПОДКРЕПИХА МЕДИЦИНСКИТЕ СЕСТРИ В ЛИБИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди