изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 01:23 EEST
ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ БЕЛОЧЕЛИ ГЪСКИ ДОЙДОХА ОТ СЕВЕРНА РУСИЯ    
ЗдравеОколо 10 000 големи белочели гъски са дошли от северната част на Русия - от Сибир, с падането на първия сняг в събота.

 Това съобщи за НДТ Павлин Павлов - ръководител на Ловно-рибарското сдружение в Шабла. От ефира на Дарик радио вчера пък директорът на Националната ветеринарно-медицинска служба д-р Жеко Байчев  каза, че край Дуранкулак гъските са около 20 000.
В събота морето беше спокойно, когато не е бурно, гъските предпочитат да нощуват там, разказа Павлин Павлов. Вчера обаче е имало вълни и вероятно пернатите са отишли край Дуранкулашкото и Шабленското езера. Председателят на дружеството обясни, че още не са пристигнали основните ята. Гъските се движели по линията на храната - когато замръзне делтата на Дунав в Румъния, идват по нашите езера. Ако в България температурите паднат много, те се отправят по на юг в европейските страни. Понякога преминавали Средиземно море и стигали до поречието на река Нил.
Вероятно и предни години идващите от север ята от гъски са пренасяли птичи грип, но не се е стигало до зараза на домашните птици, коментира П. Павлов. Той допълни, че според орнитолози, в Шабленското и Дуранкулашкото езера зимата прекарват около 150-200 000 птици. НДТ

 


Сходни връзки

ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ БЕЛОЧЕЛИ ГЪСКИ ДОЙДОХА ОТ СЕВЕРНА РУСИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди