изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 10:59 EEST
СЕЛО КРАСЕН ТЪРЖЕСТВЕНО ОТБЕЛЯЗА 125-ГОДИШНИНАТА НА ЙОВКОВ    
КултураНосителят на голямата литературна награда "Йордан Йовков" академик Антон Дончев получи плакет за почетен гост на община Генерал Тошево, който му бе връчен от кмета Димитър Михайлов.

Това стана вчера по време на тържественото отбелязване на 125-годишнината от рождението на Певеца на Добруджа Йордан Йовков. Д. Михайлов опроверга авторът на "Време разделно": "Вие не сте тук за първи път, както казахте, защото книгите Ви присъстват във всяка една библиотека". С плакет на община Ген. Тошево бе удостоена и Цветана Младенова - дългогодишен преподавател в Красен и създател на музея на Йовков. Тя пожела на присъстващите много здраве и "човешка доброта, за каквато е мечтал Йовков". Преди тържеството в двора на бившето училище в Красен, където е преподавал Певеца на Добруджа, бе сложено началото на Йовкова градина. А. Дончев заедно с деца от осемте паралелки на училището засадиха първите дръвчета в него - клен, бреза и др.
На тържественото отбелязване на годишнината от рождението на Йордан Йовков в читалището в с. Красен гости бяха Антон Дончев, ръководителят на издателство "Захари Стоянов" Иван Гранитски, Марин Кадиев - председател на Съюза на независимите писатели, Цветана Младенова, Иван Калинков - директор "Експлоатация" в Алрбена" АД, кметът на Ген. Тошево Димитър Михайлов, кметът на Красен Тошко Тачев. Слово за Йовков произнесе Георги Балабанов - местен арендатор и член на Съюза на независимите писатели. Той сподели тревогата си, че паметникът на Певеца на Добруджа в София е захвърлен в някой склад и призова акад. Дончев и проф. Гранитски да направят нужното той да заеме подобаващото му място.
"Литературата е съавторство между писателя и читателя, книгата се превръща във факт, когато се отвори от читателя - каза в приветствието си А. Дончев. - Силата на писатели като Йордан Йовков е такава, че успяват да създадат такова поле на енергия, че срещата с читателя ражда не светилна на една крушка, а на цял прожектор". НДТ

 


Сходни връзки

СЕЛО КРАСЕН ТЪРЖЕСТВЕНО ОТБЕЛЯЗА 125-ГОДИШНИНАТА НА ЙОВКОВ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди