изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 10:56 EEST
ИГРИ НА КОТКИ И МИШКИ В ПАРЛАМЕНТА    
ПарламентНяма да има разследваща комисия по аферата “Петролгейт” - така решиха депутатите в началото на вчерашното редовно заседание. Верни на стила си, сините от всички парламентарни групи се обединиха и

поискаха да бъде изготвено проекторешение за съставяне на временна анкетна комисия, която да разгледа окончателния доклад на ООН по програмата “Петрол срещу храни”. Константин Димитров от ДСБ напомни на присъстващите, че премиерът Сергей Станишев направи призив да се разкрие истината за участието на БСП в съмнителни сделки. Все едно - управляващите гласуваха да не се сформира подобна комисия, защото няма какво да разследва. Не бе прието и предложението на Атака за включване в дневния ред на проекторешение на Народното събрание за изтегляне на българския контингент от Ирак.
Парламентът актуализира бюджета на Националната здравно осигурителна каса, като отчете нарастване на постъпленията от здравно осигурителни вноски. Около 80 млн.  лева ще се увеличат приходите в касата, като се предвижда те да нараснат с 8 млн. от глоби и санкции. С тези пари ще се попълни недостигът на средствата в болничната помощ. а 8 млн. ще попълнят резерва на касата.
Приети бяха и новите текстове в закона за политическите партии, според който се удължава срокът за преименуване на политическите партии, които съдържат в имената си абревиатури на вече съществуващи партии. Текстът предизвика спор в пленарната зала между Георги Пинчев и Анастасия Мозер. Първата партия притежава първата регистрация на името “БЗНС” и Мозер ще трябва да си измисли друго име, за да спази закона. Анастасия Мозер се усъмни, че фракция в БЗНС цели отстраняването й и тя е инициатор на текста в закона. Новият закон няма да намали партиите-фантоми, които се явяват само на избори, за да вземат субсидията - заяви Мозер. Георги Пинчев призова депутатите да проявят разум и да оставят партийните проблеми на г-жа Мозер да се решат на конгреса на земеделците, който ще се проведе след 2 седмици.
100 дни правителство – събитието на деня бе отбелязано и в пленарната зала. Отдясно го критикуваха ожесточено, отляво го хвалиха. Дясната опозиция твърдеше. че правителството на Станишев е безпомощно и безсилно да се справи с проблемите на България, че това е кабинет, който е излъгал своите избиратели още при съставянето му, като включил НДСВ и ДПС в него. Демократи за силна България атакуваха кабинета заради липса на реформи в областите, където ЕС отчита забавяне: сигурност, съдебна власт, земеделие, околна среда и администрация.
Вместо воля за реформи, видяхме опити за реабилитация на комунистическия режим, най-яркият от които беше създаването на “Обществен съвет” към МВР. Вместо административна реформа, стартира “червената метла”, смятат от ДСБ.
Според партията на Иван Костов приемането на нов НПК е имитация на реформа в съдебното производство. Политически уволнения в здравеопазването, неадекватен бюджет на НЗОК, отказ от въвеждане на матура и изпитна система чрез тестове в образованието, липсата на социална политика и на обещаното увеличение на пенсиите са характеристики на социалистическата “социална отговорност”, заявиха от партията на Костов.
Бившата кметица на Русе - Елеонора Николова, посочи, че и тримата коалиционни партньори са влезли в управлението с лъжа и че действията на кабинета Станишев са неубедителни и неефективни. Не може да се приеме бюджетът на държавата, а след това да се напише програма за приоритетите.

От Коалиция за България отбелязаха, че правителството работи на пълни обороти и няма друга политическа коалиция, която за толкова кратко време да приеме 50 законопроекта, свързани с предстоящото ни влизане в ЕС. От НДСВ също отбелязаха, че безспорно има различия, но са оптимисти, че резултатите скоро ще бъдат усетени от българското общество. Синхрон ще се получи и това ще повлияе на положителната оценка на избирателите - заяви Анелия Мингова.
Хубаво или не, правителството най-вероятно ще изкара мандата си, или поне до 1 януари 2007 г. Въпреки драматичното съставяне на кабинета и безспорните различия между коалиционните партньори, усещането е, че се работи. Томахавките са скрити, интерeсите са балансирани и кабинетът засега показва, че има амбицията да вкара страната ни в ЕС и няма намерение да се предава и да си ходи. А на опозицията това й е работата – да критикува кабинета, но и да го крепи – сила, a май и желание за нови избори, няма.

 

Ивелина ОПРИКОВА, спец. кор. на НДТ в Народното събрание

 


Сходни връзки

ИГРИ НА КОТКИ И МИШКИ В ПАРЛАМЕНТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди