изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 18:28 EEST
25 НОЕМВРИ - СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ    
ОбществоНа днешния ден православната църква отбелязва св. Климент Охридски. Може би малцина знаят, че той е средновековен учен и първият епископ, проповядвал на български език. Предполага се, че Климент е роден в Югозападна България. Данните за живота му преди неговата дейност в България са оскъдни.

В така наречената "Охридска легенда" от охридския архиепископ, грък - Димитрий Хоматиан, пише, че първите гръцки преводи Климент е направил на "тукашния български диалект". Хоматиан пише още за Климент: "Пръв той, заедно с божествения Наум, Ангеларий и Горазд, усърдно изучил Свещеното писание, преведено с божествено съдействие на тукашния български диалект от Кирил, истински богомъдър и равноапостолен отец, и отначало още бил заедно с Методий, известният учител на благочестие и православна вяра на мизийския народ."
Предполага се, че Климент е участвал на млади години още в хазарската мисия на Кирил и Методий през 859-861 г. Климент участва и в мисията на Кирил и Методий във Великоморавия, като техен ученик. В някои по-късни славянски жития се казва, че презвитер Климент е бил ръкоположен заедно с Наум в свещенически сан от папата в Рим, преди смъртта на св. Кирил.
След смъртта на Ангеларий, остават само Климент и Наум Преславски, за които се предполага, че са родни братя. Наум остава в столицата, а Климент отсяда в три подарени му от Борис I имения, но главно в третото - около Охрид, където създава Охридската книжовна школа - първият славянски университет. За седем години (886-893) той обучава на глаголица близо 3 500 ученици. През 893 г. е извикан от новия цар Симеон в Преслав, където е ръкоположен за епископ на Величката епархия (Велека/Великия и Дрембица) в същата област, с титлата "Велички". Така той става първия славянски епископ. Климент основава в Охрид, с помощта на цар Симеон, манастира св. Панталеймон. Климент умира на 27 юли 6121 г. /стар стил/ - 916 г. /нов стил/, в Охрид. Скоро след неговата смърт епископ Климент е канонизиран.
Свети Климент Охридски е един от най-значимите автори на старобългарски език, той пише жития, похвални слова, църковни химни, превежда църковни текстове. В науката се посочват от 15 до 50 негови съчинения. Смята се, че той въвежда и кирилицата, макар че е по-вероятно тя да се развива постепенно, под силно византийско влияние в Преславската книжовна школа в началото на 10 век.
Първият съвременен университет в България, Софийският университет "Свети Климент Охридски", е наречен на негово име при основаването му през 1888.
 


Сходни връзки

25 НОЕМВРИ - СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди