изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 16:07 EEST
ХРАМ "РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО" КРАЙ ШИПКА - ПРИЗНАТЕЛНОСТТА НА БЪЛГАРИЯ    
ОбществоПътувайки през Шипченския проход, веднага след връх Шипка, където се издига величественият паметник, станал един от символите на българо-руската дружба, слизайки към Казанлъшката долина, пътят минава през село Шипка.

Отдалеч всеки забелязва блестящите златни кубета на храм "Рождество Христово". Признателният български народ е издигнал величествен храм-паметник в южното подножие на Шипченска планина от Средна Стара планина, в северните покрайнини на град Шипка, в памет на загиналите руски войни и български опълченци в Освободителната Руско-Турска война (1877-1878 г.).
Храмът е основан през 1902 г. - по инициатива на Граф Игнатиев и Олга Скобелева (майката на ген. Скобелев) и е построен с доброволно събрани средства от руския народ за увековечаване паметта на загиналите за свободата на България. Строителството е започнало през 1885 г. - на място, подарено от жителите на Шипка, под ръководството на руски архитекти и завършва в края на 1902 г. При съграждането му храмът е функционирал като манастир, като първоначално манастирът е руски, а през 1934 г. е предоставен от съветското правителство на България за вечни времена. Понастоящем е музей, част от Националния парк-музей "Шипка-Бузлуджа", който е исторически и архитектурен резерват.
Позлатените куполи на "Рождество Христово" и многоцветната украса на фасадата се открояват на фона на планината и се забелязват отдалеч. С големи художествени достойнства се отличава иконостасът, изработен от липово дърво, с позлатена богата дърворезба. Върху 34 мраморни плочи са изписани имената на жертвите, дадени във войната - общо 18 491 офицери, войници и опълченци. В криптата на храма - в 17 мраморни саркофага, са положени костите на загиналите герои. В храма има 17 камбани, най-голямата от които тежи почти 12 тона. Уредена е постоянна изложба от икони и църковен утвар.
В състава на комплекса влизат черква и жилищни сгради. Черквата е кръстокуполна, с квадратен наос и три апсиди, а до западната й фасада е долепена кула-камбанария, висока 53,35 м, със 17 камбани, като най-голямата тежи 11 643 кг. Построена е по проект на арх. А. Томишко и под ръководството на проф. А. Померанцев, в стила на Ярославската черковна архитектура от ХVІІ в. Стенописвана е на два пъти - през 1902 г. от Г. Месоедов и Антон Митов и през 1957-59 г. от колектив под ръководството на Н. Ростовцев. Храмът е обявен за паметник на културата.
 


Сходни връзки

ХРАМ "РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО" КРАЙ ШИПКА - ПРИЗНАТЕЛНОСТТА НА БЪЛГАРИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.21 секунди