изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 00:57 EEST
ПЪРВИЯТ ВЪВ ВАРНЕНСКА ЕПАРХИЯ ХРАМ НА СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ ЩЕ ГРАДЯТ ДОБРИЧЛИИ    
ОбразованиеСтартира дарителска кампания за изграждането на църковен храм, който ще носи името на Свети Климент Охридски. Тя бе обявена пред журналисти от местните медии от Църковното настоятелство в петък - 25 ноември, когато е канонизиран светецът. Това ще е първият храм на името на Св. Климент Охридски в цялата Варненска епархия, каза председателят на настоятелството отец Стоян Иванов.
 

"Храм, чешма и училище се правят само със съпричастността на всички хора" - каза Зоя Иванова - член на Църковното настоятелство и допълни, че чрез медиите апелът за набиране на средства за градежа на новата църква ще достигне до всички добричлии. Моето усещане е, че стартирате тази инициатива с голямо желание, в. "Нова добруджанска трибуна" винаги е бил съпричастен и ще направи всичко възможно, особено когато става дума за православен храм,  увери настоятелството управителят на вестника Сабина Дукова.
Стана ясно, че вече са факт и първите дарения. Община Добрич е предоставила терен за строеж от 879 кв. м, а фирма "Жилфонд-инвест" ще осъществява строителния надзор безвъзмездно. Арх. Коев пък е изготвил проекта за бъдещия храм безплатно. Вече са факт и първите парични дарения - 400 лева от адвокат Владимир Калчев и 200 лева от Илка Попова - служител в общината. От Църковното настоятелство съобщиха, че стартира кампания за набиране на средства чрез картички, които носят името "Добруджанци градят храм". Те са дарение от собственика на фирма, занимаваща се с печатарска дейност, Йордан Йорданов. Картичките - 500 на брой, са с изображението на Св. Николай, всяка от тях ще е с цена от 10 лева. Те могат да бъдат закупени от двата църковни храма в Добрич и в сградата на Общината. След това ще бъдат разпространени и картички, на които ще бъде изобразен макетът на църквата. За набирането на средства ще бъдат разпространени и 1 000 ламинирани изображения на иконки. Те са дарение от отец Виталий и са осветени в румънския град Яш. На следващ етап средства ще бъдат набирани е чрез sms-и, предстои разкриване и на банкова сметка.
Идеята за изграждането на храм "Св. Климент Охридски" възникна през юни тази година, при посещението в Добрич на полския митрополит Сава, припомни отец Стоян Иванов. Тогава е учреден Инициативен комитет, а през септември Варненският и Великопреславски митрополит Кирил е утвърдил Църковното настоятелство. В момента тече неговата регистрация, след което ще бъде открита и банковата сметка в "Общинска банка", каза зам.-кметът Ваня Балчева. Ще бъде направена и специална книга, в която ще бъдат вписани имената на всички дарители.

 


Сходни връзки

ПЪРВИЯТ ВЪВ ВАРНЕНСКА ЕПАРХИЯ ХРАМ НА СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ ЩЕ ГРАДЯТ ДОБРИЧЛИИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.20 секунди