изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 06:53 EEST
Либийският лидер Муамар Кадафи не пристигна за откриването на срещата на върха в Барселона    
Новини Барселона. Либийският лидер Муамар Кадафи и ключови държавни ръководители от арабския свят не пристигнаха на откриването на първата среща на върха на страните от ЕС и Средиземноморския регион, който започна в Барселона при засилени мерки за сигурност, предаде БНР.

България също е сред поканените държави, а страната ни е представена на форума от премиера Сергей Станишев и външният министър Ивайло Калфин. Форумът е особено важен за България заради подкрепата, която очакваме по процеса срещу българските медици.
“По-добре е въпросът с българските медици в Либия да се решава по пътя на дипломацията, а не публично”, заяви британският премиер Тони Блеър в отговор на въпроса дали ще постави проблема за освобождаването на сестрите по време на започващия в момента форум, но който има и либийски представители. Въпреки огромните очаквания, че форумът ще събере за първи път на едно място ръководителите на държавите-членки на ЕС, страните-кандидатки и държавите със статут на наблюдателки по Барселонския процес, сред които е и Либия, в първия ден на форума това не се случи, а много от арабските лидери не пристигнаха. Очаква се към срещата да се присъедини по-късно либийският външен министър, но засега тази информация не е потвърдена официално.
В дневния ред на форума най-централната тема е сътрудничеството в борбата срещу нелегалната емиграция и борбата срещу терористичните мрежи. Испания ще настоява за приемане на глобален подход срещу нарушителите, които често използват фалшиви документи, които най-вече се изработват в Албания, Сингапур, България, Гърция, Полша и Великобритания. Очаква се тази вечер испанският крал Хуан Карлос да даде специална вечеря за участниците във форума, сред които ще бъде и българският премиер Сергей Станишев. Той ще направи специално изказване в утрешния ден и се очаква да проведе разговори в рамките на форума по най-ключовата тема – процесът в Либия, за да се потвърди още на високо равнище подкрепата от страна на ЕС за освобождаването на българските медици.
Междувременно американски сайт помести разширена статия за осъдените на смърт в Либия пет българки и един палестинец. Статията под заглавие “Шестимата осъдени в Бенгази” е на сайта americamthinker.com и подробно припомня всички елементи в делото, по което медицинските сестри и лекарят са обвинени в умишлено заразяване на либийски деца със СПИН. “Трагедията е, че 50 от заразените деца вече са починали, но да превърнеш шестима медици в изкупителни жертви за скандалните хигиенни условия и лошите лабораторни процедури на либийците, само усложнява тази трагедия”, се казва в статията. Ключът към освобождаването на обвиняемите трябва да е признанието на либийския лидер Муамър Кадафи, че той и правителството му са допуснали грешка. Изглежда Кадафи работи именно в тази посока”, пише авторът на публикацията, като има в предвид някои изменение на либийския закон, който да позволи на самия парламент или на самия Кадафи да анулират смъртните присъди без да се консултират със съдебните власти.
http://www.focus-news.net/
 


Сходни връзки

Либийският лидер Муамар Кадафи не пристигна за откриването на срещата на върха в Барселона | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди