изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 16:39 EEST
СИНДИКАЛИСТИ СЕ СРЕЩНАХА С ДОБРИЧКИ ДЕПУТАТИ    
НовиниПред трима от народните ни представители бяха представени моментите от проектобюджета за 2006 година, с които синдикатите не са съгласни и настояват за промяна

В КНСБ вчера се състоя среща между синдикатите и добричките депутати Мима Василева, Станчо Тодоров и Ясен Пенчев.
КНСБ активно се включва в обществения дебат по проекта за бюджет за 2006 г., каза областният координатор на КНСБ Гинка Василева и посочи, че синдикатът поддържа макроикономическите параметри, заложени в него. Тя обаче подчерта, че е заложена заплаха по отношение на продължаващото силно отрицателно външнотърговско салдо и относително високия ръст на инфлацията. Гинка Василева каза, че има два варианта за разпределяне на излишъка в бюджета. Единият е отговорностите да се прехвърлят на Министерския съвет /МС/. Другият предвижда излишък до 600 милиона лева да се разпределя от министъра на финансите, а над тази сума - от МС. "Ние подкрепяме втория вариант със забележката, че трябва да се оформят критериите, по които ще се разпределя излишъкът" - добави Г. Василева.
Проектобюджетът предвижда подоходна политика на статуквото, което е недопустимо при ценовите и данъчни тежести, които понесе българинът, каза още Гинка Василева. В него е предвидено увеличение на минималната работна заплата от 1 януари на 160 лева, но синдикатите считат, че е необходима по-значителна крачка - около 200 лева, за да се догонва с по-ускорени темпове работната заплата в страните-членки на ЕС. Те настояват още за това занапред разпределението на осигурителната тежест между работодателите и работниците повече да не се променя, а не както е предвидено то да стане 50 на 50.
Не подкрепяме политиката по отношение на обезщетенията при безработица, каза още Гинка Василева. Тя посочи, че е предвидено максималният размер на обезщетението от 140 лева да стане 160, но в същото време минималният размер от 80 лева е замразен вече три години. Синдикатите настояват именно той да се увеличи.
В Добрич от сряда започват едночасови протестни действия, каза областният координатор на Синдиката на българските учители Павлина Димова. "Не искам да се спекулира с увеличението на учителските заплати. Синдикатите настояват за увеличение на заплатите в образованието въобще" - каза още тя.
Народните представители се ангажираха да представят исканията участниците в срещата пред съответните комисии в Народното събрание.
 


Сходни връзки

СИНДИКАЛИСТИ СЕ СРЕЩНАХА С ДОБРИЧКИ ДЕПУТАТИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди