изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 20:57 EEST
С ПОИМЕННО ГЛАСУВАНЕ ОбС ОБЯВИ В ЛИКВИДАЦИЯ "СТОМАТОЛОГИЧЕН ЦЕНТЪР - I - ДОБРИЧ" ЕООД    
НовиниЗа трети пореден път в дневния ред на Общински съвет вчера бе залегнала точка, касаеща бъдещето на "Стоматологичен център - I - Добрич" ЕООД. Вносителят на докладната - кметът Детелина Николова, припомни, че през септември бе внесла докладна, с която се искаше намаляване капитала на дружеството и откриване на процедура за предоставяне на концесия. Тя бе по повод молба от управителите на "Вива феникс" ООД, които искаха 4-ти етаж на сградата. Съветниците поискаха тогава по-подробна информация за общинското дружество, след което кметът оттегли докладната. Вчера тя отново бе внесена, като в нея бе посочено, че икономическите резултати към 24.08.2005 г. сочат обща загуба на дружеството за минали години в размер на 42 594.75 лв.

В дружеството има 15 щатни бройки. Кметът предложи два варианта за решение - първият прекратява "Стоматологичен център - I - Добрич" ЕООД и го обявява в ликвидация, а вторият вариант - намаляване на капитала на дружеството с четвърти етаж от сградата, във връзка с постъпилата молба от управителите на "Вива феникс" ООД.
Ивелин Пейчев от ОДС зададе три въпроса на кмета - след ликвидацията на дружеството отпада ли стоматологичната дейност; какво предвижда общината за развитие на сградата; какво ще стане с оборудването на стоматологичните кабинети и колко средства са необходими за ремонт на сградата, тъй като е в окаяно състояние. Кметът от трибуната в залата заяви, че не се закрива стоматологичната дейност като такава. "След прекратяване на общинското дружество ще се търси друга форма на управление на сградата. Владимир Калчев от групата на БСП попита защо е доведена стоматологията до това състояние, кой е виновен за това и защо  не е обявен конкурс за управител. В крайна сметка, след дебата по казуса "Стоматология" съветниците гласуваха поименно и писмено, като от гласували общо 39 души с 27 гласа "за", се реши  да бъде прекратен "Стоматологичен център - I - Добрич" ЕООД и да се обяви в ликвидация. Срокът за ликвидацията е 6 месеца.
Потърсихме за мнение по темата д-р Пенев - дългогодишен ръководител на Стоматологията. "Още навремето, с разделянето на лабораторията от поликлиниката, всъщност бе ликвидирана стоматологията - по същество няма стоматологична поликлиника и това бе направено за пари. Последните 5-6 години, начина по който д-р Попова стопанисваше стоматологията, просто това бе гавра. Ние бяхме най-добрата стоматологична поликлиника в страната, тук бе единственият център по специализация" - каза още д-р Пенев.
Самият управител на стоматологията д-р Меглена Попова заяви следното: "За мен тази докладна е много неустановена докладна и буди смесени чувства дори и у непредубедените хора. Това е докладна, изготвена от некомпетентни хора по закона за лечебните заведения. Гласуването в залата мога да нарека безпрецедентно, с изключение на гласуването от страна на съветниците от групата на СДС, Гергьовден, независимия Валентин Николов и някои други. С това решение мога да заявя, че се лишава община Добрич от частично намаление на рентгенови снимки, както и от частично намаление при извършване на лицево-челюстна хирургия, която единствено се прави в "Стоматологичен център - I - Добрич" за цялата област. С това решение се лишават също 42 индивидуални практики от работа, тъй като стоматолозите - при сключване на договори със здравната каса, трябва да имат посочен точен адрес, а с ликвидирането на центъра, ще се ликвидира и сградата, тъй като е 100 % в активите на дружеството и колегите стоматолози няма да имат такъв, защото сградата се оказа апетитна хапка. Буди съмнение също бързината, с която се внасят докладните. Това е една уникална сграда, строена през 1980 г. единствено и само за стоматология и зъботехнически лаборатории. От 1.01.2007 г., дай Боже, да ни приемат в Европейския съюз, няма да се признават тавани и мазета и пригодени помещения. Интересно е какво ще стане с тази сграда. Бях главен лекар на огромна стоматологична поликлиника, която бе и първа в страната. С министерска заповед от 1999 г. тя бе преструктурирана в стоматологичен център и през всичките тези години изпълнявах вменените ми ангажименти с морала на своята професия. Тези съветници не знаят какво правят, затова и при гласуването голяма част от тях бяха с наведени глави. През 1973 година Толбухин бе пионер в закриването на частната медицинска практика в България. Сега се надявам да не сме пионери отново и дано не си правим повече експерименти със здравето на хората, в случая стоматологичното".
 


Сходни връзки

С ПОИМЕННО ГЛАСУВАНЕ ОбС ОБЯВИ В ЛИКВИДАЦИЯ "СТОМАТОЛОГИЧЕН ЦЕНТЪР - I - ДОБРИЧ" ЕООД | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди