изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 11:21 EEST
Ислямски джихад пое отговорността за атентата в израелски търговски център    
По светаПалестинската радикална групировка Ислямски джихад пое отговорността за самоубийствения атентат в северния израелски град Нетания, при който  загинаха най-малко петима души, а 40 са ранени, предадоха световните агенции. Нападателят се самовзриви сред хора, чакащи да влязат в търговски център в 11.30 преди обед местно време.

Полицията съобщи, че при опит да влезе в сградата нападателят е бил спрян от охраната, тъй като е засечен от скенерите. Тогава той е задействал взривното устройство.

Израелският премиер Ариел Шарон свика извънредно заседание на кабинета във връзка с атентата.

“Докато тези екстремистки терористични групи остават въоръжени, те ще продължават да убиват невинни и да убиват шанса за мир – да убиват шанса да се движим напред”, коментира говорителят на израелското външно министерство Марк Регев, цитиран от СиЕнЕн.

“Палестинската автономия обеща – не само на Израел – на цялата международна общност, че ще започне да разоръжава тези групировки, да изземе оръжието от тези екстремистки елементи, но за съжаление, малко е постигнато. Ние настояваме Палестинската автономия да изпълни собствения си ангажимент да разоръжи тези убийци”, допълни говорителят.

Групировката Ислямски джихад се е посветила на създаването на Ислямска палестинска държава и разрушаването на Израел. Тя е обявена за терористична организация в САЩ и Израел.

Главният палестински преговарящ Саеб Ерекат незабавно осъди самоубийствения атентат от името на Палестинската автономия.

“Вярвам, че това вреди на палестинските интереси и е нов акт на саботаж на усилията за съживяване на мирния процес, както и саботаж на палестинските избори”, каза Ерекат. Изборите за парламент в автономията са насрочени за януари.

Палестинският президент Махмуд Абас осъди нападението, определяйки го като терористично, и нареди да бъдат арестувани замесените в него. Тази операция срещу цивилни нанася тежък удар на ангажимента ни към мирния процес и палестинската автономна власт ще реагира с цялата си строгост срещу извръшителите на нападението, се казва в изявление на Абас.

Ислямски джихад пое отговорността за атентата в анонимно телефонно обаждане до информационните агенции, след като по-рано палестински източници съобщиха, че отговорността е поета от Бригадите на мъчениците от Ал Акса.   

Атентаторът бил 21-годишният Лотфи Амин Абу Сами от село Кафр Раей, в района на Дженин на Западния бряг. Източникът добавил, че по-късно ще има подробно изявление на групировката и видеофилм, показващ атентатора самоубиец.

Експлозията стана след като израелците предприеха ракетна атака в Газа, в отговор на палестински ракетни атаки.

По-рано в понеделник израелското министерство на отбраната потвърди, че министърът на отбраната Шаул Мофаз е разпоредил възобновяване на “целевите убийства” срещу издирвани палестински членове на въоръжени групировки. http://mediapool.bg

 


Сходни връзки

Ислямски джихад пое отговорността за атентата в израелски търговски център | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди