изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 06:11 EEST
Издателите недоволни от новинарските търсачки    
НовиниКомитетът, връчващ наградите "Пулицър", обяви, че вече ще приема и материали, излезли в интернет версиите на печатните издания



Европейските издатели дадоха воля на недоволството си относно големия брой новинарски търсачки в интернет от рода на Google News и Yahoo News. По принцип те индексират най-известните новинарски уеб сайтове в мрежата и след това извеждат препратки към популярните статии на една страница. Материалите се разбиват на тематични групи, като обикновено със заглавието върви и кратко резюме и скрийншот на новината от оригиналния сайт. След кликване на препратката потребителят автоматично отива на сайта източник.
Според АП, които се позовават на Пинт Балсеман, президент на Европейския съвет на издателите, подобна система на практика лишава притежателите на авторски права от доходи. По думите му новинарските търсачки "паразитират" върху чуждите материали и печелят за сметка на сайтовете, от които взимат статии.
Тази пролет Франс прес обвини Google, че нарушава авторските й права, публикувайки на Google News снимки и новини без разрешение на агенцията. Google отстрани всички препратки към материалите на Франс прес, но агенцията настоява да й бъдат изплатени компенсации в размер на 17,5 милиона долара. Според запознати не е изключено скоро примерът на Франс прес да бъде последван от други новинарски агенции.
Междувременно онлайн журналистиката добива все по-широко признание. Поредното признание дойде, след като комитетът, връчващ наградите "Пулицър", обяви, че вече ще приема и материали, излезли в интернет версиите на печатните издания.

http://news.idg.bg
 


Сходни връзки

Издателите недоволни от новинарските търсачки | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.13 секунди