изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 16:19 EEST
ЗАПОЧВА НАЦИОНАЛНА КАМПАНИЯ ЗА КОЛАНИТЕ    
НовиниСлужителите на РДВР също задължително ще трябва да ползват обезопасителни колани в колите и така да дават пример. Въпреки мерките, продължава тежката обстановка и аварийността по пътищата, отчитат от КАТ. При удар липсата на колан може да доведе до гръдна, мозъчно-черепна травма или счупване на ребра, което нерядко е фатално

Продължава тежката обстановка по пътищата на България. 7 524 тежки катастрофи са станали от началото на годината, като при тях са загинали 871 души, а са ранени 9 283. За същия период на 2004 г. се отчита увеличение на ПТП-ата, на загиналите и ранените.
Данните бяха изнесени на пресконференция в сектор "КАТ-Пътна полиция" при РДВР, на която присъстваха кап. Жулиян Минев и кап. Румен Стоянов, Герасим Герасимов /ст.експерт при Регионалния инспекторат по образование/, д-р Пламен Панайотов /Център за спешна медицинска помощ/ и Атанас Андреев /председател на СБА-Добрич/.
В Добричка област от началото на годината при 168 тежки катастрофи са загинали 33 души, а са ранени 214. Данните отчитат най-голямо увеличение от последните десет години.
Налице е значително подценяване на правилата за движение по пътищата, подчерта кап. Жулиян Минев, който е временно изпълняващ длъжността началник на сектор "КАТ-Пътна полиция". Не се използват обезопасителните колани, не се спазват ограниченията на скоростта, не се спира на пешеходните пътеки, карат се технически неизправни автомобили, зад волана сядат пияни и неправоспособни водачи и т.н. Точно в тази насока са и забележките в доклада на Европейската комисия и доклада за готовността на България за членство в Европейския съюз.
Кап. Румен Стоянов изнесе данни за обстановката в региона и резултатите от акциите "Светлина" и "Пешеходец". Само в Добрич от началото на годината са станали 45 тежки катастрофи с пешеходци, при които са загинали 8 души, а са ранени 40.
По време на акция "Пешеходец" през ноември полицаите са санкционирали 71 пешеходци заради неправилно пресичане и 28 водачи - заради отнемане предимство на пешеходец. 28 шофьори са глобени заради минаване на червено. 347 са засечени с превишена скорост и 56 - да карат след употреба на алкохол. Обстановката непрекъснато се влошава, подчерта кап. Р. Стоянов, въпреки мерките от страна на полицията, засиления контрол на рискови кръстовища и места с концентрация на ПТП. Той още веднъж заяви, че униформените са безкомпромисни към нарушителите.
188 нарушения по осветителните системи на автомобилите са констатирани в рамките на акция "Светлина  /от 11 до 20 ноември/. Съставени са 199 акта и 98 фиша. Пет моторни превозни средства са спрени от движение.
Травмата на гръдния кош е най-честа при катастрофите, каза д-р Пламен Панайотов. Счупените ребра и тежката дихателна недостатъчност са трудно овладяеми. Практиката му показва, че при липса на обезопасителен колан и при рязък удар може да се стигне до изскачане на пътника до водача от предното стъкло. Черепно-мозъчните травми и счупените ребра нерядко се оказват фатални и водят до смърт.
Национална кампания за използване на обезопасителните колани започва от днес. На целия състав на КАТ е разпоредено засилване на контрола в тази насока. Но в същото време служителите на РДВР също задължително ще трябва да карат с колани и така да дават пример.
Почти всички училища в Добричка област вече са обхванати по линия на профилактиката сред учениците от 1 до 4 клас. Целта ни е да възпитаваме в децата от малки спазването на правилата и след 5-10 години да ни бъде по-леко, заяви кап. Румен Стоянов. Профилактика се провежда още с таксиметровите шофьори, с механизаторите, в предприятията с по-голям транспортен парк и т.н.
 


Сходни връзки

ЗАПОЧВА НАЦИОНАЛНА КАМПАНИЯ ЗА КОЛАНИТЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди