изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 08:54 EEST
В. "Позвънете новини ", Варна: Долетяха най-страшните за птичи грип ята    
Екология Варна. Най-рисковите за птичи грип ята вече са тук. Около 1000 белочели гъски гнездят на езерата край Дуранкулак и Шабла. Всички те са преминали през делтата на Дунав, където е установен смъртоносния щам H5N1. Някои от тях са от Сибир, където също има огнища на заразата.

Това са ятата, за които властите ни успокояваха доскоро, че "все още не са тук". Те са началото на огромната популация, която през зимата идва в България. Колко птици ще долетят зависи от температурите. Ако са ниски, видовете няма да се задържат и ще отлетят още на юг. Ако са високи, както сега, ще останат. Само топлото време на север от България засега осуетява масовото нашествие, обясниха орнитолози.
Птиците, които досега пристигаха и гнездят в България от няколко месеца, не са толкова опасни, защото прелитаха през Румъния и Русия преди заразата да пламне там. Новите популации кацат по места, където върлува H5N1. Хилядата гъски, които птичарите преброяват в момента, за около две седмици са се увеличили три пъти.
Нова лоша новина дойде вчера от Румъния. Западно от делтата на Дунав, където на 7 октомври бе открит смъртоносния щам, е регистрирано ново масово измиране на птици. В две селища - Падина и Брайести, е открит вирус от типа H5. За два месеца в Румъния са избити 53 000 домашни птици. Пак вчера, но на полуостров Крим, Южна Украйна, бе регистриран птичи грип в 12 селища. Според тестовете в руска лаборатория става дума за H5N1.
От варненската Районната ветеринарномедицинска служба съобщиха, че не са констатирани нарушения по спуснатите превантивни мерки, които трябва да вземат стопанствата и институциите. Силистренските ветеринари също успокоиха, че внимателно наблюдават прелета. Засега няма завишена смъртност на птици на територията на България.
http://www.focus-news.net
 


Сходни връзки

В. "Позвънете новини ", Варна: Долетяха най-страшните за птичи грип ята | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди