изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 10:20 EEST
ВЪЗРАСТНИТЕ СЪЩО ИМАТ НУЖДА ДА ВЯРВАТ В ДЯДО КОЛЕДА    
Интервюта

Пред "Нова добруджанска трибуна" - актьорът Николай Генов, който е изиграл над 100 роли и 40 години от живота си е посветил на работата с деца. За него мисията му в живота е да даде на малките театрали нещо от добротата си, от стремежа си към красивото. Убеден е, че не е важно каква е ролята, а как ще я изиграеш



Николай Генов е роден на 22 юли 1929 година в Румъния. В северната ни съседка учи до четвърто отделение, след което му се налага да се научи да чете и пише на български език. Оборва идеята на баща си да се занимава със земеделие и продължава образованието си, като през 1943 г. се записва в прогимназията в Балчик. След това завършва и Строителния техникум във Варна. През 1956 г. излиза от ВИТИЗ със специалност "Актьорско майсторство". Изиграл е над 100 роли в Драматичен театър "Йордан Йовков". Реализирал е и шест постановки в Кукления театър /"Заешко училище", "Чуче", "Галошите на щастието", "Вълшебникът от Оз", "Фокусникът Ботафого", "Юнакът и златната ябълка"/, който по това време е филиал на драматичния. В периода от 1978 до 1982 година е директор на Драматичния театър в Търговище. 40 години от живота си е посветил на работата с деца.

- Г-н Генов, коя е първата роля, с която дебютирахте на театралната сцена?

- Първата си роля изиграх през 1956 г. Само след няколко месеца стават 50 години от тогава. Замествах някакъв актьор в малка роля в "Скакалци" на сцената на Драматичен театър "Йордан Йовков". От тогава там съм изиграл над 100 роли. В "Хан Татар" бях най-младият в състава и ми дадоха да играя най-възрастния - Демироолу. Това е ролята, с която направих впечатление. Калчо Георгиев ми направи скица, докато участвах в нея. Даже на едно честване от неговата кончина показах на публиката скиците, които той ми е правил. В края на същия сезон изиграх Лоренцо от "Венециански нощи". По-нататък имам много роли - в "Хъшове", "Ивайло", в "Албена" два пъти, "По следите на радостта", "Милионерът". Вазов, Йовков и Шекспир са авторите, в чиито пиеси съм играл най-много. Аз съм добруджанец и чувствам Йовков в кръвта си. Чувствам се близък до душевността на неговите герои. Йовковият текст "върви" много леко, прочитам го и го научавам.

Играл съм в "Островът на Афродита", "Център-нападателят умря призори". Изпълнявал съм главни роли във "Вражалец", "Милионерът", "Малкият принц", "Сако от велур", "Последна инстанция", "Есента на един следовател", "Вълци няма". В "Чифликът край границата" съм играл три роли. Все казвам на моите възпитаници, че не е важна ролята, важно е как я играеш. С "Милионерът", постановка на търговищкия театър, гостувахме в Сатиричния театър. Калоянчев дойде при мен и каза: "Аз ще гледам само първата част и ще тръгна, защото имам ангажимент. Не се сърди." Тича след първата част възхитен и вика: "Защо не ми каза, щях да ти дам моите мустаци". Анастасов също изрази възхищението си от спектакъла и моето изпълнение.

- Какво Ви накара в началото да изберете актьорската професия, която се оказва, че се превърна във Ваш начин на живот?

- По рождение имах едно такова влечение към литературата и театъра. Имах големия шанс да гледам на сцената в Балчик Кръстьо Сарафов в "Тартюф". Останах много впечатлен от това. Подтик да кандидатствам ми даде Константин Кисимов. Той изпълни едно стихотворение на Христо Смирненски "Руският Прометей". Този слабичък, дребничък човек, като започна да рецитира, стана великан. Тогава ревах и си казах: "Точно това трябва да правя и аз". Бях в архитектурен клас и трябваше да избирам с какво да продължа. Годините бяха много бедни и аз си помислих, че докато уча като актьор, мога да изкарвам и някой лев, както и стана. Искам да направя сравнение с онова време и това, което става днес. Имам смътното усещане, че ние отново тръгваме назад и се приближаваме до онази бедност, която беше тогава. Аз съм човек от друго време. Живял съм в Румъния, при царизъм, при капитализъм, при комунизъм и сега - при демокрация, която за мен е демокрация в кавички. У нас първоначалното натрупване на капитала продължи твърде дълго - от промяната до днес. Струва ми се, че нашите новобогаташи нямат предел в своята алчност. Дълго време вярвахме в светлото бъдеще, а какво стана? Управниците изравняват данъци и цени с европейските, но това не става с доходите. Това е геноцид над народа, над майките и бащите им. Човешката природа не се променя лесно. Психически човек не се променя толкова бързо, колкото средата около него. Може би това е генът, защото иначе човек би се променил прекалено бързо и би изневерил на природата си. Това, че той запазва навиците си, може би, го съхранява за по-сигурни времена. Засягам тези социални и политически въпроси, защото съм актьор и отразявам живота чрез сцената, а тези въпроси се отразяват на хората.

- Какво Ви мотивира при тази ситуация в държавата ни да продължавате да работите с деца и да провокирате любовта им към сцената и чувството им към красивото?

- Децата идват и искат да играят в театъра. Мотивира ме желанието им. Не съм оставал без деца. В Младежкия дом имам два състава - детски и младежки. Почти всички постановки са обработени от мен. Играни са "чисти" пиесите на Стефан Цанев "Най-чудното чудо" и на Радой Ралин "Дядото, бабата и златната рибка" по приказката на Пушкин. Занимавам се с деца повече от 40 години. Всеки сезон сме играли най-малко по две нови постановки. През тях са минали много деца. На Никулден ми се обади мой ученик - Георги Иванов от Мюнхен. Друг един ученик имам, който също е в Германия и ми се обажда. Има страшно много хора, които отидоха да работят и да учат в Германия.

Аз предпочитам системата на Станиславски, на съпреживяването. Неин привърженик съм, защото като славяни сме чувствителни и сърдечни. Тази система у нас има предимства. С децата представяме "Любовта над всичко". Позволих си да играя Петър Моканина. И на петте спектакъла след моите излизания има винаги бурни аплодисменти в залата. Играя именно по тази система - много сърдечно, много топло, на границата между плача и сериозното проникновение.

- Много пъти сте влизал в ролята на Дядо Коледа. Вярват ли все още децата в приказния старец и какви емоции поражда у тях неговият образ?

- Малките деца все още вярват. Идват, докосват ми дрехата и ги чувам да си говорят "Това е истинският Дядо Коледа", защото явно, според техните представи, има и лъжлив. Децата имат невероятното усещане да преценяват кога човекът е добър. Преди няколко години посетих един дом и в целия голям мезонет имаше събрани много хора и само едно дете. Стана ми много неудобно. То дойде - стои и ме гледа. Започнах да му говоря, казах му и стихотворение. То постепенно се приближи и се опря на лявото ми коляно. В един момент ме погледна и ми каза: "Дядо Коледа, много хубаво миришеш". Всички в къщата избухнаха в смях, а цялата работа бе в ароматизирания грим. Зависи как предразполагаш детето. То винаги разбира дали се отнасяш с любов към него.

- Имаме ли нужда в днешно време и ние – възрастните, да вярваме в послания, подобни на тези на Моканина и в приказни герои като Дядо Коледа?

- Мислил съм по този въпрос и ми се струва, че има. Това, което ме задържа да работя театрални постановки е, че на сцената животът е винаги по-красив, по хубав от действителния. Човек има нужда да вярва в нещо, което ще му донесе по-красивото, по-доброто. По-голяма част от човешкия живот преминава в мъки, в страдания, в стремежи, които по-често не се постигат. Ще работя докато мога, защото аз по този начин ще изпълня своята мисия в живота - да дам на децата нещо от добротата си, от моя стремеж към красивото.

Разговаря Татяна ИВАНОВА

 


Сходни връзки

ВЪЗРАСТНИТЕ СЪЩО ИМАТ НУЖДА ДА ВЯРВАТ В ДЯДО КОЛЕДА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди