изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 15:15 EEST
Най-ниската заплата за държавен служител от догодина - 236 лв.    
ПарламентПарламентът прие окончателно държавния бюджет за догодина. Минималният размер за основната заплата за най-ниската длъжност, заемана от държавен служител, да бъде 236 лв. от 1 януари и 250 лв. от 1 юли, решиха народните представители.

Месечното възнаграждение на служителите в сферата на отбраната и системата на МВР от 1 януари ще е 278 лв., а от 1 юли - 295 лв.

Народното събрание отхвърли предложението на Ангел Найденов (Коалиция за България) приходите от продажба на имоти, въоръжение и бойна техника на Министерството на отбраната да постъпват бюджета на ведомството за реализиране на програмата за модернизация на армията.

Минималният размер на фискалния резерв ще е 2,5 млрд. лв. Като част от него ще бъде създаден Държавен фонд за гарантиране на устойчивостта на пенсионната система.

Във фонда се предвижда да влизат не по-малко от 25% от постъпленията от приватизация на държавните предприятия и 50% от икономии на разходите по републиканския бюджет.

Средства в размер на 55,4 млн. за финансиране на дейности, предвидени в стратегически документи за развитие на образованието, ще се изразходват само при условие че се внедряват нови технологии, оптимизира се училищната мрежа и има по-пълно обхващане на деца в системата на средното образование.

От бюджета ще бъдат осигурени 650 хил. лв. за възстановяване, ремонт и реставрация на църквата "Св. Стефан" в Истанбул.

5 млн. лв. ще бъдат заделени за диагностика и лечение на български граждани, които нямат възможност да заплащат здравноосигурителните си вноски.

Ако бъдат изпълнени приходната част на бюджета, съдебната власт ще получи допълнително 10 млн. лв.

Народните представители записаха още и изменение в закона за радиото и телевизията, според което общото времетраене на рекламата за всяка отделна програма не трябва да надвишава 15% от програмното време за деня и 12 минути на час.

Парламентът не прие предложението на Министерския съвет да се въведе подоходен критерий за получаване на интеграционна добавка от хората с трайни увреждания. Според него, ако месечният доход на член от семейството е над петкратния размер на гарантирания минимален доход - 275 лв., месечната интеграционна трябва да бъде половината от него.

Според Закона за интеграция на хората с увреждания обаче те имат право на месечна добавка за социална интеграция според вида и степента на увреждането и индивидуалните им потребности.

Депутатите приеха и годишния размер на държавния трансфер към общините. За първото тримесечие на следващата година общините ще получат средства в размер на 30% от бюджета, през второто - 25%, през третото - 20%, а през последното тримесечие - 25%.

Народните представители решиха, че чрез общинските бюджети могат да се извършват капиталови разходи над определената целева субсидия от централния бюджет, ако източник на финансиране са средства от местните данъци и такси или други неданъчни приходи и трансфери за местни дейности, но не и средства от държавния трансфер на преотстъпения данък и от общата допълваща субсидия за общините от централния бюджет.

През 2006 г. общините ще получат от централния бюджет 478,632 млн. лв. допълваща субсидия за финансиране на делегираните от държавата дейности, 83 млн. лв. изравнителна субсидия и 105 млн. лева за капиталови разходи, от които 40 млн. лв. за екологични обекти.

През следващата година общините ще получат и 58 млн. лева трансфер за компенсиране на приходите от отменения през миналата година пътен данък.

С един от последните параграфи на закона депутатите опростиха дългове на общините Перник, Русе и Стара Загора. Те са отпуснати през 2002 г. временни безлихвени заеми за 3,1 млн. лв.

"При изпълнението на този бюджет ще положим всички усилия, за да повишим събираемостта на приходите и ефективността на публичните разходи, така че да можем да подплатим с възможно най-реалното съдържание основните цели, които преследва той.

Това са запазване на макроикономическото равновесие, създаване на предпоставки за устойчивост на икономическия растеж, по-висока социална отговорност и успешната подготовка на страната за пълноправно членство в ЕС", коментира финансовият министър Пламен Орешарски след окончателното приемане на бюджета.

 


Сходни връзки

Най-ниската заплата за държавен служител от догодина - 236 лв. | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди