изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 07:16 EEST
Най-древният човешки скелет вече може да се види във Врачанския исторически музей    
ЛюбопитноНай-древният човешки скелет, намерен у нас, вече може да се види във Врачанския исторически музей. Находката беше открита при археологически разкопки край село Оходен и е на възраст близо 8 хиляди години.

Скелетът е на млада жена, висока 153 см, показват антропологичните изследвания. Поставен е в стъклена витрина, пълна с инертен газ, за да не се разрушава от микроорганизмите във въздуха. Позата на скелета е непокътната, така както е бил поставен в земята през 5800 година преди новата ера, благодарение на уникалната технология при изваждането му. Около него може да се видят парчета от керамика и въглени, останали след изпълнението на древните погр***ни ритуали. Скелетът е бил положен в края на дълъг коридор в сграда, подобна на мавзолей, за която свидетелстват следите от овъглени дървени колони. Такова гробно съоръжение от епохата на монохромния неолит се среща за първи път по българските земи, твърди археологът Георги Ганецовски.

Откритието на българските археолози вече има и международен отзвук. В специализирания сайт „Археонет” се казва: „Находката потвърждава, че съвременната европейска цивилизация започва от региона на Враца.” В коментар на агенция „Ройтерс” жената от Оходен е наречена „праисторическата Джулия Робъртс”, заради чудесно запазените си зъби.

http://news.bnt.bg

 


Сходни връзки

Най-древният човешки скелет вече може да се види във Врачанския исторически музей | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди