изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 08:31 EEST
“Газпром” обвини Украйна в присвояване на 100 млн. кубически метра газ, предназначен за Европа    
Новини Москва. Ден след като Москва преустанови доставките на руски природен газ за Украйна, “Газпром” обвини Украйна в присвояване на 100 милиона кубически метра руски природен газ, предназначен за Европа, предаде АФП.

“Според данните, с които разполагаме, за последните 24 часа Украйна е прибрала непозволено 100 милиона кубически метра газ, предназначен за европейските потребители”, каза днес говорителят на “Газпром” Сергей Куприянов.
Най-големият вносител на газ в Германия – “Рургаз” обяви вчера, че засега не е засегнат от газовия конфликт между Киев и Москва, но предупреди, че не изключва ограничаване на доставките в бъдеще. Унгария обяви спад в доставките на руски природен газ с 25%, а Австрия – с 18%.

Агенция “Фокус” припомня:

Еврокомисарят по енергетиката Андрис Пи***гс изрази загриженост от възможното спиране на доставките на руски природен газ в Европа през Украйна във връзка с руско-украинския газов конфликт.
“Спорът определено не е от полза за нас и продължава да буди безпокойство, защото 20% от нашите доставки идват именно по този маршрут”, заяви днес Пи***гс в интервю за Би Би Си.
“Ако конфликтът продължава, биха могли да се появят и нови последствия. Вярваме обаче, че всичко ще върви така, както по-рано ни бе обещано и от двете страни”, допълни еврокомисарят.
На 4 януари в Брюксел ще се състои заседание на представители на страните от ЕС, посветено на обсъждането на последствията от прекратяването на доставките на руски природен газ за Украйна.
Решението на Москва да преустанови доставките на руски природен газ за Украйна се определя като прецедент в историята на енергийните доставки, отбелязват световните агенции. Около една пета от нуждите от природен газ на европейските страни се покриват от транзита на руски газ през Украйна.
Държавният департамент на САЩ също изрази загриженост от ситуацията с прекратяването на доставките на руски природен газ за Украйна.
“САЩ съжаляват за решението на Русия, което би могло да има евентуални последствия и в други страни на Европа”, заяви говорителят на департамента Шон Маккормак. “Подобна рязка стъпка създава нестабилност в енергийния сектор в региона и повдига сериозни въпроси относно използването на износа на енергоносители за оказване на политически натиск”, допълни той.
По думите на Маккормак Вашингтон продължава да се надява, че страните в конфликта ще постигнат такова решение на проблема, което ще осигури “сигурност и предсказуемост” в развитието на енергийния сектор.
 


Сходни връзки

“Газпром” обвини Украйна в присвояване на 100 млн. кубически метра газ, предназначен за Европа | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди