изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 05:49 EEST
Оправдаха обвиняем за убийство на полицай    
Новини

Софийският градски съд /СГС/ оправда хърватина Иван Може за убийството на полицая Кирил Живков и криминално проявения Асен Петров. В мотивите си съдът посочи, че няма доказателства за това Може да е участвал в извършеното престъпление.



На поредното заседание по делото днес на Софийския градски съд бе представена експертиза от Научно-изследователския институт по криминалистика и криминология към МВР.

Експертизата сочеше, че на маратонката на Може има парче от салфетка. По обувката е открита кръв, за която чрез ДНК-експертиза е доказано, че е на един от ранените при стрелбата в кв. "Княжево" на 31 август 2004 г. - Евтим Евтимов.

Според прокуратурата, парчетата салфетка с кръвта на Евтимов е основно доказателство по делото.

Не може присъдата да почива само на едно парче салфетка, попаднало върху обувка, негодни са и следите иззети по делото, коментира обаче съдът.

Може бе признат за невинен за опита за убийство на Евтим Евтимов, Димитър Хубавенски и Петър Попов. Оправдан бе и за притежаване на оръжие и запалване на автомобила същата вечер. Отхвърлен бе и искът на роднините на Кирил Живков за 130 хиляди лева.

Решението на градския съд може да бъде обжалвано до 15 дни пред Софийски апелативен съд. Тъй като Може престоя в ареста до днешния ден, СГС му наложи мярка "подписка", но му забрани да напуска България до окончателното приключване на делото по всички инстанции. До седем дни мярката може да бъде обжалвана от прокуратурата.

След като чу присъдата си, хърватинът заяви, че иска да благодари на съда за това, че в България има правосъдие. Той се надява присъдата му ще бъде потвърдена и на по-горна инстанция.

Не мога да кажа как попаднах в съда и не знам защо ме арестуваха. Бях задържан на границата, когато исках да напусна България. След това ме арестуваха и не знам къде ме държаха. Имаше голям натиск върху полицията да се намери виновник за това престъпление и в бързината обвиниха мен, коментира Иван Може.

Той допълни, че все още не мислил дали ще съди България и ще обсъди този въпрос с адвокатите си. Не знам дали има смисъл, защото това е много дълга процедура. Ще помисля и за европейския съд за правата на човека, каза още той.

От хърватите, посочени от МВР като "фабрика за убийства", познавам само Робърт Матанич и неговия брат. Мисля, че те не са в България, каза Може и допълни, че най-вероятно е бил объркан с друг човек.

Прокурорът по делото заяви, че днешната присъда ще бъде протестирана и според прокуратурата има достатъчно доказателства. Една салфетка с кръв може да бъде косвено доказателство, каквито са и повечето по това дело, но тяхната съвкупност е достатъчна, за да се признае подсъдимият за виновен, смятат от обвинението.

Градската прокуратура счита, че единият от извършителите на престъплението е открит и това е именно Иван Може, каза още прокурорът. Дали той ще бъде обявен за виновен, ще реши съдът. Доказателствата не са събирани прибързано, категоричен бе прокурорът.

Адвокатът на Иван Може Николай Беров обяви, че още тази вечер ще бъде търсено място в сградата на хърватското посолство, където Може да преспи, а утре, когато роднините му пристигнат, ще му бъде потърсена и квартира.

Очаквах такова решение, коментира още Беров и допълни, че съдът е направил всичко възможно, за да изследва листчетата, попаднали върху маратонката на Може. Това е признак на обективност, каза още защитникът.

Обяснявам си факта, че Може попадна в списъка на така наречената "хърватска банда", с това, че по средата на август 2004 г. от СДВР избяга Бранко Вуянович.

Самите полицаи не можаха да обяснят как снимката на Може е попаднала сред тези на другите хървати. Удобно е човек от хърватската група да бъде привлечен, защото с убийството на Кирил Живков и Асен Петров чашата преля, напрежението в обществото стана голямо и отдушник на всичко това бе Иван Може.

Нямаше друг под ръка, каза Николай Беров.

Той допълни, че обвинението е било удобно за МВР и прокуратурата, защото те не могли да се справят с работата си през 2004 г. и с една фигура като Може е било отвлечено общественото внимание.

Най-вероятно Може ще съди МВР, но това ще стане ясно на по-късен етап. Сега ще се съсредоточим върху работата със следващите инстанции по делото, каза още още адвокат Николай Беров.

По-рано днес прокуратурата поиска доживотен затвор с право на замяна за Иван Може, който бе обвинен и в опит за убийство на други лица на 31 август 2004 г., около 23.00 ч., в столичния квартал "Княжево".

При стрелбата тогава пострадаха Димитър Хубавенски, Петър Попов и Евтим Евтимов. http://www.dnes.bg

 


Сходни връзки

Оправдаха обвиняем за убийство на полицай | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди