изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 10:40 EEST
НАД 1 200 РОМИ СА УСТРОЕНИ НА РАБОТА ИЛИ ОБУЧЕНИ ЧРЕЗ ДБТ ПРЕЗ 2005 Г.    
ОбществоС активното съдействие на дирекция "Бюро по труда" през 2005 година повече от 1200 лица от ромската общност са реализирани на работни места по национални програми и такива с външно финансиране, били са професионално ориентирани, придобили са професионална квалификация или са участвали в мотивационни обучения, съобщи за НДТ старши експертът в дирекцията Маргарита Матева.

 Една от най-често прилаганите мерки за въздействие върху тази група от безработни лица е била националната програма "От социални помощи към осигуряване на заетост". По нея са работили над 900 роми. Голяма част от тях са на социално подпомагане, без образование и квалификация и минимални шансове за трудова реализация на първичния пазар на труда, коментира М. Матева. Заеманите работни места от ромите са били в извършване на общополезни дейности, свързани с подобряване жизнената среда на населението от съответната община, решаване на проблеми от техническата и социална инфраструктура. През 2005 г. по проект "Красива България" са работили повече от 20 лица от ромски произход на четирите обекта на общината.
Част от лицата, получили предложение за работа по НП "От социални помощи към осигуряване на заетост", не желаят да работят, отказват предложената им работа, представят болнични листи - да оправдаят отказа си и по този начин да запазят правото си на социално подпомагане, сподели Маргарита Матева. По-склонни да работят по програмата били жените, тъй като за тях възможностите за реализация са по-ограничени. Тъй като заплащането е в размер на минималната работна заплата, мъжете често отказват тези предложения и си намират по-високо платена работа, в повечето случаи - без трудов договор и осигуровки, допълни старши-експертът.
През м.г. общият брой на лицата от ромски произход, завършили курсове за професионална квалификация, е бил 135. За подобряване на професионалната информираност на учениците за различни професии и стимулиране за продължаване на образованието им в по-горна степен бе осъществен контакт с ученици от ромски произход, завършващи основно образование - разказа М. Матева. Пред два класа с 32 ученици от училище "Йордан Йовков" е била разгледана темата "Как и къде бих могъл да се информирам за света на професиите". НДТ

 

 


Сходни връзки

НАД 1 200 РОМИ СА УСТРОЕНИ НА РАБОТА ИЛИ ОБУЧЕНИ ЧРЕЗ ДБТ ПРЕЗ 2005 Г. | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди