изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-10 @ 16:20 EEST
Новият главен прокурор: мълчанието на властите    
ПолитикаСамо дни преди Висшият съдебен съвет да започне избора на новия главен прокурор публичното пространство е залято от имена на кандидати и от спекулации около шансовете на всеки, но не и от открити позиции на партиите и лобитата в съдебната власт.

Кандидати и спекулации

В медиите се въртят поне пет имена на кандидати да наследят Никола Филчев, чийто мандат изтича на 22 февруари. Процедурата за избор най-вероятно ще бъде открита от Висшия съдебен съвет (ВСС) тази сряда, на 11 януари, а издигането на кандидати трябва да приключи до 22 януари, тъй като Законът за съдебната власт изисква това да стане не по-късно от един месец преди изтичането на мандата. Досега само двама от споменаваните евентуални кандидати за наследници на първия обвинител - директорът на Националната следствена служба Ангел Александров и депутатът от "Коалиция за България" Младен Червеняков, са коментирали този въпрос. И то най-общо - че постът е предизвикателство за всеки професионалист. Останалите имена са на ръководителя на правния отдел на президента Първанов Борис Велчев и на конституционния съдия Лазар Груев, също свързан с държавния глава, тъй като беше излъчен от президентската квота за член на Конституционния съд. Петият номиниран от медиите за поста е специалистът по търговско право Явор Зартов. Той е смятан за близък до главния прокурор и до председателя на 39-ото Народно събрание Огнян Герджиков. Доколкото се доказа през последните седем години, че близостта на сегашния главен прокурор с когото и да било е относително понятие, надали Зартов би събрал подкрепа във ВСС, за да стигне до балотаж.

Парадокс: много говорене - пълна непрозрачност

Любопитното в сюжета с имената е, че сред управляващата коалиция, и най-вече сред левицата, все по-широко се застъпва позицията, че бъдещият главен прокурор ще бъде избран сред президентските кандидати Велчев и Груев, а точно те двамата досега не са изрекли и дума публично по въпроса. Същевременно нито президентът, нито някой от обкръжението му е сметнал за необходимо да опровергае или да внесе яснота защо толкова упорито се налагат двете имена в общественото пространство като "кандидатите на президента".

Ако Първанов наистина желае да поеме отговорност и да лансира кандидат, някой би трябвало формално да издигне кандидатурата във ВСС и такива разговори най-вероятно се водят дискретно с членове на ВСС или с министъра на правосъдието. Така дни преди началото на избора се стигна до пълната непрозрачност на аргументите за една или друга кандидатура въпреки всекидневното медийно говорене по темата.

Гласоподавателите от ВСС

За наследника на Никола Филчев ще гласуват 25-те членове на Висшия съдебен съвет - съдии, прокурори, следователи, адвокати и преподаватели по право. Широкото представителство на различните юридически професии предвещава интересно и непредвидимо прегрупиране на членовете на ВСС при гласуването. Кандидатури могат да издигат една пета от членовете на ВСС и министърът на правосъдието, който председателства заседанията на съвета без право на глас.

Изборът на новия главен прокурор ще бъде тест за влиянието над съдиите в съвета на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Иван Григоров, който вече заяви, че новият първи обвинител не трябва да бъде от обкръжението на сегашния. В кадровия орган на съдебната власт има 13 съдии (двама са членове по право, петима са от парламентарната квота, а шестима - са съдии) и именно те формират ядрото, без което избор не може да има, тъй като бъдещият главен прокурор трябва да събере две трети мнозинство, което прави поне 17 от 25-те гласа в съвета.

Съдийската квота не е единна

За разлика от други състави на ВСС обаче в този съдийската квота не е единна и ако четирима души от нея се отцепят, изборът може да се състои и "без" тях. Стабилната група около Григоров е от около седем души. Явно заявеното от председателя на ВКС показва само, че те няма да подкрепят политик или кандидат, близък до Филчев. Макар Григоров да обяви трима от спряганите за поста - Лазар Груев, Борис Велчев и Ангел Александров, за добри професионалисти и достойни претенденти, очаква се подкрепата му да продиктуват и други фактори. Според магистрати той надали би подкрепил Груев заради участието му в съвета по законодателство на Никола Филчев.

Ролята на "ударния отряд" на Филчев във ВСС (двамата му заместници Христо Манчев и Митьо Марков и приближените му Цеко Йорданов и Николай Ганчев от Върховната касационна прокуратура) също не е за пренебрегване. Макар и по-малобройни от съдиите прокурорите традиционно гласуват като по команда. Магистрати обаче не изключват разцепление сред тях заради настъпващия край на ерата на Филчев и прогнозират именно сред обвинителите пробив да направи партиен кандидат.

Тримата следователи във ВСС пък са изправени пред интересна ситуация, след като шефът им Ангел Александров (също член на ВСС) обяви, че е готов да приеме предизвикателството, тъй като освен политически гръб от Ахмед Доган няма данни за първична подкрепа от магистратите. Ако все пак петима членове на съвета издигнат кандидатурата му, двамата колеги на Александров ще го подкрепят, но това според магистрати ще е чиста формалност, тъй като изборът на нов главен прокурор ще се реши на балотаж. А дали Александров ще има сили за него никой не се наема да прогнозира.

Бъдещето на Филчев

е един от факторите, който ще окаже влияние при гласуването за наследника му, ако лобито на Филчев във ВСС остане лоялно към него до последно. Запознати с непубличните жестове около предстоящия избор твърдят, че сегашният главен прокурор ще осребри гласовете, над които има влияние във ВСС, срещу обещания за достойно бъдеще като конституционен съдия от президентската квота или като посланик в някоя страна от бившия СССР (Украйна вече не влизала в списъка, оставала Беларус). Според последните слухове откъм "Дондуков" 2 обаче президентът не проявявал никакво разбиране към щенията на отиващия си първи обвинител, а и не е сигурно дали подчинените му прокурори във ВСС ще го послушат при тайното гласуване. Все повече се коментира под сурдинка, че позицията на сегашния първи обвинител няма да изиграе решаваща роля при избора на следващия.

Влияние при гласуването по всяка вероятност ще окажат и слуховете, че и този

ВСС би могъл да бъде разпуснат предсрочно

след вече договорените промени в конституцията. И тъй като законът забранява на магистратите да имат два поредни мандата като членове на ВСС, много от действащите ще опитат да осребрят за последно позициите си във върховния управленски орган на съдебната власт. Сред "кеширащите" може да има представител на всяка от групите по интереси във ВСС, но за трима от членовете вече се знае, че са изразили пред депутати "готовност за съдействие".

Едно е ясно - че сред нито една от парламентарните сили няма спокойствие, че разполага със свои хора в съвета. Именно в подобна ситуация в края на 1998 г. действащият ВСС беше разпуснат, след като избра Бойко Рашков за главен прокурор, а президентът Петър Стоянов не издаде указ за назначаването му, за да може нов състав на ВСС да избере зам.-министъра на правосъдието от правителството на Иван Костов Никола Филчев.

Спускането на кандидатури от парламента е отиграна схема в деполитизираната съдебна власт. Вотът на магистратите е таен, те гласуват "по съвест и вътрешно убеждение". Така висшите в съдебната система имат шанс да се скрият зад сгънатите листчета, които пускат в картонената кутия, вместо да заявят ясно и публично позициите си за един от най-ключовите постове в съдебната система. И ако има теза, около която да са обединени всички в тази система - съдии, прокурори и следователи, тя е, че трябва да спре скритата намеса на партиите при избора на главен обвинител. Чуха се призиви - дори ако политизирането е неизбежно, то поне да става прозрачно и да е ясно коя партия кой кандидат подкрепя. За да не се налага след избора и на този главен прокурор членове на ВСС да пазят с години бюлетината на кандидата, когото не са подкрепили, за да не носят отговорност за чужди грехове. Обаче

именно партиите най-настойчиво мълчат

и чакат последната минута, за да извадят козовете си, а може би изобщо няма да изрекат и дума, а ще си останат със задкулисното договаряне с избраника си, както са свикнали. Затова прави чест на Младен Червеняков, че публично изрази готовност да оглави прокуратурата, или поне така го разбраха медиите. Може би затова известна гадателка обяви пред национален всекидневник, че не знаела кой ще е новият главен прокурор, но че той щял да бъде социалист и името му започвало с "ч". И ако при парламентарните избори медийната битка между кандидатите се води с помощта на социолози, явно неяснотите и мълчанието около избора на главен прокурор ще вкарат в употреба врачките.  http://www.dnevnik.bg

ПАВЛИНА ЖЕЛЕВА, ПЕТЯ ВЛАДИМИРОВА

 


Сходни връзки

Новият главен прокурор: мълчанието на властите | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди