изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 06:37 EEST
Намерени са мъртви птици в кърджалийско село    
Здраве Сигнал за намерени мъртви птици в кърджалийското село Глухар бе подаден тази сутрин в Регионалната ветеринарно-медицинска служба.

Заради съмнения за заразно заболяване екипи на службата обиколиха всички къщи и провериха личните стопанства. Взетите проби от живи и мъртви птици обаче не показват наличие на инфлуенца или псевдочума, категорични са лекарите. Въпреки това стопаните са предупредени да спазват мерките за безопасност и да не пускат домашните птици извън дворовете.

Двете болни птици са от стопанството на Кадрие Ахад. Жената твърди, че през последния месец са й умрели 12 кокошки, чиито трупове изхвърлила в контейнера за боклук, без да търси помощта на ветеринарите. Третата птица е сокол, намерен мъртъв в дерето, близо до къщата на баба Кадрие.

Пристигналите на място специалисти извършиха щателно епизоотично проучване на района и прибраха птиците за аутопсия. От София бе повикан по спешност шефът на дирекция "Здравеопазване на животните " в Националната ветеринарна служба д-р Пенчо Каменов. От аутопсията няма данни за остро респираторно заболяване. Птиците не са заразени с грип, нито с нюкясълска болест.

За да отхвърлят окончателно съмненията за птичи грип, ветеринарите са изпратили лабораторните проби в София. Очаква се резултатите да излязат до 10 дни. Тогава ще е ясно от какво е настъпила смъртта на пернатите. Според лекарите, за момента не са необходими кръвни тестове на жителите на Глухар, нито поставяне на селото под карантина. Властите са готови да реагират незабавно при нови случаи.

Две мъртви птици са предадени днес в Районната ветеринарномедицинска служба в Хасково. Едната е кокошка, а другата - косер. Мъртвата кокошка била открита край хасковското село Клокотница. Косерът е намерен в Хасково. И двете птици ще бъдат изпратени за изследване в София.

http://www.btv.bg

 


Сходни връзки

Намерени са мъртви птици в кърджалийско село | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди