изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 07:56 EEST
ОСНОВНИТЕ ПРОБЛЕМИ НА ЧИТАЛИЩАТА СА МАТЕРИАЛНАТА БАЗА И ВЕЩЕСТВЕНАТА ИЗДРЪЖКА    
ОбществоСподели в интервю председателката на читалищното настоятелство при НЧ "Йордан Йовков" в Добрич Юлия Дрекова. Предстои тя да участва в конгрес на народните читалища в Свищов


- Г-жо Дрекова, какви са дейностите, които предлага НЧ "Йордан Йовков" в момента? Има ли нови форми?
- Запазваме традиционните дейности на читалището - музикална и езикова школи, школа по изобразително изкуство, театър за деца и юноши "Зорница" и т.н. Вече се радваме и на първите стъпки на новата школа по театрално и сценично изкуство "Интерарт", където, както знаете, деца ще правят спектакли и шоу-програми на няколко езика, не само на български. Надяваме се да се получи един много добър и стойностен продукт, който да бъде представян и пред чужденци.
Читалището продължава да развива своите взаимоотношения с Нов Български университет. Очакваме в първите дни на февруари тук да се проведе изпитът за австрийски сертификат. За първа година ще имаме и деца - петима шестокласници, които са подготвени и са заявили желанието си за придобиване на първата степен на  австрийската диплома.
Съвсем скоро ни предстои и участие в конгреса на народните читалища, който ще се проведе на 28 януари в Свищов. Надяваме се Съюзът на народните читалища да начертае нова стратегия, една нова политика пред читалищата, така че те да се утвърдят като съвременни, модерни информационни и образователни институти.
- Кои са, според Вас, основните проблеми, които стоят пред читалищата днес?
- Основните проблеми продължават да бъдат материалната база и веществената издръжка. Значителна стъпка, която се предприе през 2003 г., бе субсидирането на читалищата и сега те вече имат сигурни средства за фонд "Работна заплата" и, отчасти, за издръжка на дейностите. Но те са безкрайно недостатъчни за поддръжката на тази огромна материална база, с която читалищата разполагат. Те са наследили един инвентар, имущество, база от миналото, която е доста голяма и трябва да се поддържа регулярно.
В този смисъл ние разчитаме на адекватното поведение и на бързата реакция, както на Съюза на читалищата като орган, който би следвало да сезира Министерството на културата, така и на новосъздадените консултантско-информационни центрове в съответните области. Нашият център е тук, в читалище "Й. Йовков". За една година бе събрана много информация за състоянието на читалищата в Добричка област. Тя е изпратена до Министерството на културата и в момента се правят първите стъпки към анализ - какво ще бъде предприето за заделяне на средства или разработване на проекти за подобряване на материалната база.
- След като е направен такъв анализ - какво е състоянието на читалищата в Добричка област?
- Бихме могли да кажем, че в община Добричка, например, нещата външно, като че ли, стоят добре. Доста проекти бяха защитени за външното укрепване на читалищните сгради, но, за съжаление, дейността и вътрешната материална база не са достатъчно актуални. Все още не са компютъризирани всички читалища.
Има още какво да се желае. Тенденцията е да се обхванат дори и най-малките населени места, за да може голямото читалище да бъде наистина методически ръководител и съветник и да осъществява комуникация с всички населени пунктове в областта.
- Продължава членството на читалищната библиотека в Българския информационен консорциум. Имате ли яснота в какви дейности, организирани от него, ще участвате тази година?
- Да, ние получихме новия договор, който трябваше да преподпишем, и вече е факт, че продължаваме членството си в Българския информационен консорциум. Неговите дейности не се представят в годишен план. Читалището си избира тематичните мероприятия, на които да присъства. Месец-два предварително получаваме всички семинари, конференции, актуална информация за събитията в областта на библиотечното дело. Но не всичко е за читалища. Голяма част от събитията касаят научни и университетски  библиотеки.
Проявите с участието на чужди лектори са безкрайно полезни от гледна точка на информацията за публичните библиотеки, каквато е нашата. Това са ценни неща и по този начин ние можем във всеки един момент да разполагаме с актуална информация от цял свят.
- Бихте ли посочила още веднъж в какво точно се изразява ползата от членството на читалищната библиотека в консорциума?
- За това говорих и преди малко - че е безкрайно необходимо да имаме връзка дори и с най-малкото населено място. За да може там да получават информация чрез нас. Този договор не е направен самоцелно, а с цел ние да бъдем източник на информация за Добричка област.
Ползите се изразяват в много повече информация, с която ние разполагаме по електронен път. В една непрекъсната квалификация на библиотечните работници - периодично се организират срещи с водещи личности в областта на библиотекознанието. Запознаване с всички новости в библиотечното дело като наука, с някои методики при обслужването и по-актуалното поднасяне на информация, която трябва да стигне до нашите читатели. Целта е и чрез интернет да можем да достигаме до всеки един дом. 

Разговаря Велина ВЛАЙКОВА

 


Сходни връзки

ОСНОВНИТЕ ПРОБЛЕМИ НА ЧИТАЛИЩАТА СА МАТЕРИАЛНАТА БАЗА И ВЕЩЕСТВЕНАТА ИЗДРЪЖКА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.16 секунди