изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 07:20 EEST
В. “Черно море”: След фалстарт на делото привличат нови обвиняеми за смъртта на издъхналия в болница Елин    
НовиниНови обвиняеми ще бъдат привлечени по делото за смъртта на 18-годишния Елин Черкезов, издъхнал нелепо в болницата в Добрич, съобщиха от окръжната следствена служба вчера. Водещи специалисти от Варненския медицински университет направиха допълнителна експертиза, която поставя в нов контекст фактите, каза началникът на службата Атанас Атанасов.


Окръжният съд върна безпрецедентния казус на прокуратурата за ново разследване в края на миналата година. В съдебната палата родителите на момчето многократно заявяваха, че на подсъдимата скамейка трябва да седнат не само двамата доктори, които окръжната прокуратура смята за виновни. Според семейство Черкезови друг лекар е проявил по-голяма немарливост, но "депутатски чадър" го пази от възмездие.
Четвъртокурсникът от Селскостопанския техникум в Каварна умира в ръцете на баща си в хирургическото отделение на болницата призори на 3 октомври 2003 г. Първоначално има съмнения, че младежът има херния, а после язва. Според Огнян Черкезов в продължение на 9 дни Елин е бил "лекуван" само с обезболяващи медикаменти, включително и морфин, и му били направени снимки. Лекарите непрекъснато успокоявали родителите, че положението е под контрол и няма нужда от операция.
Впоследствие експерти изразяват становище, че момчето е починало от перфорация на стомашна язва. Получило е усложнения на дихателната и сърдечната дейност и е изпаднало в шок. В смъртния акт, издаден от болницата, се посочва, че причина за фаталния изход е "токсично въздействие на алкохол". По-късно от лечебното заведение заявяват, че е станала техническа грешка.
Семейство Черкезови пишат писма до Министерството на здравеопазването, Българския лекарски съюз и тогавашния премиер Симеон Сакскобургготски, докато със случая "Елин" се заеме прокуратурата. При фалстарта на делото държавното обвинение посочи за виновни двама лекари, дежурили в отделението в последните фатални часове от живота на момчето - 47-годишния д-р Свилен Чаушев и 52-годишния д-р Иван Вълчев. Тогава прокуратурата обяви, че смъртта на Елин е настъпила "поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност, изразяваща се в нарушаване на добрата медицинска практика".
От Окръжната следствена служба вчера заявиха, че новото разследване е пред приключване, но не уточниха срещу кои още длъжностни лица ще бъде повдигнато обвинение.
 


Сходни връзки

В. “Черно море”: След фалстарт на делото привличат нови обвиняеми за смъртта на издъхналия в болница Елин | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди