изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 22:07 EEST
ПАЛЯТ С ЦИГАРА КОСАТА НА МОМИЧЕ    
НовиниВ последно време зачестяват побоите, извършени от момичета. Шокираща е абсолютната липса на обяснение, мотив и причина, коментират специалистите

Увеличава се броят на момичетата, участващи в противообществени прояви. Повече са и малолетните извършители. Такива са тенденциите в детската престъпност през 2005 г. Данните бяха изнесени в петък на заседание на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни /МКБППМН/.
Един от фрапиращите случаи е в квартал "Дружба" в Добрич. Тийнейджърки палят с цигара косата на връстничка и сипят пепел отгоре й. Обяснението - чули, че момичето говорело нещо за някоя от тях. Особено шокираща при подобни случаи е липсата на обяснение, на мотив или причина, коментира секретарят на местната комисия Росица Добрева. В дискотека в Добрич пък друга група тийнейджърки хванали за косата напълно непознато момиче и започнали да го налагат.
122 малолетни и непълнолетни нарушители са установени през м.г. като броят им е с 30 по-малко в сравнение с 2004 г. Това е посочено в отчета за дейността на МКБППМН, който ще бъде представен на централната комисия. Отчита се още намаление на броя на децата - жертви на престъпления. През 2005 г. те са 69, а през предходната - 106. Регистрирани са 9 случая на употреба на наркотици. Като цяло изводът е, че се наблюдава снижаване на детската престъпност. През 2005 г. са разгледани 97 възпитателни дела, срещу 104 през предходната година. Наложени са 255 възпитателни мерки спрямо децата и 8 мерки по отношение на родителите.
38 срещи с над 6 000 ученици са организирани в рамките на т.нар. "Открити дни 2005". 225 деца, 142 родители и 40 педагогически съветници и учители са посетили Информационно-консултативния кабинет.
Пред Добричкия районен съд комисията е направила 8 предложения за налагане на на-тежките възпитателни мерки - настаняване в социално-педагогически интернат и възпитателни училище-интернат. 6 от тях са потвърдени. Към края на 2005 г. в подобни учебни заведения има настанени 11 деца от Добрич.
Клуб на родителя ще бъде създаден през тази година, каза Р. Добрева. Идеята е впоследствие той да прерасне в гражданско сдружение и по този начин да се даде по-широка гражданска основа на проблема за асоциалното поведение сред подрастващите.
 


Сходни връзки

ПАЛЯТ С ЦИГАРА КОСАТА НА МОМИЧЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.13 секунди