изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 12:10 EEST
ПРИ ФИРМИ С ПОВЕЧЕ АВТОМОБИЛИ - СМЯНА НА НОМЕРА НА МЯСТО    
Ред и сигурностПред НДТ кап. Жулиян Минев - началник на сектор "Пътна полиция - КАТ". Поради постъпилите  в редакцията ни запитвания, той разясни по-подробно процедурата по смяна на регистрационните номера на автомобилите

- Кап. Минев, какви документи трябва да представят собствениците на моторни превозни средства при смяната на номера?
- За смяна на регистрационен номер собствениците или упълномощени от тях лица трябва да представят в сектор КАТ автомобила, като първото действие е подаване на заявление за промяна на регистрационния номер. За целта собственикът трябва да представи документ за самоличност /за фирми - решение, актуално състояние, печат и БУЛСТАД/, задължително застраховка "Гражданска отговорност", старите регистрационни номера и свидетелство за регистрация.
- Как стои въпросът при фирмите, които имат повече автомобили?
- При фирми, които разполагат с повече моторни превозни средства, има услуга, която извършваме - за идентификация на превозните средства на място. Изпращаме техническо лице. За целта обаче е необходимо предварително да бъде подадено заявление. Също така имаме и услуга за монтиране на място на регистрационните табели след като минат всички процедури по идентификацията на превозните средства.
- Какво се случва със старите регистрационни табели?
- Старите регистрационни табели задължително се издават при нас. Те се унищожават чрез разрязване с протокол за бракуване.
- Бихте ли разяснил по-подробно как стои въпросът с коригиране на регистрационния номер върху полицата за застраховка "Гражданска отговорност" и върху талона за технически преглед?
- В застрахователната полица е записан номерът на рамата на автомобила. При промяна на регистрационния номер, ако гражданинът желае, може да отиде в компанията, където е сключил застраховката. Там се извършва корекция с новия регистрационен номер. Това обаче не е задължително, защото при проверка от контролен орган на пътя може да се сравни номерът на рамата от застрахователната полица с този, който е записан върху свидетелството за регистрация на автомобила.
А относно знака за технически преглед - при промяна на номера задължително на гише № 3 в сектор КАТ при връчване на новото свидетелство за регистрация новият номер служебно се коригира с печат и подпис от длъжностното лице.
- Засега крайният срок за смяна на регистрационните табели е 31 март. Какво ще се случи след това, ако изискването не е изпълнено?
- Съгласно нормативната уредба след 31 март автомобили, които не са с подменени регистрационни табели, ще бъдат бракувани служебно и отчислени от регистрация.
- Има ли глоба?
- Глоба има, ако автомобилът бъде спрян на пътя. Санкцията е лишаване от правоуправление плюс парична глоба.

Разговаря Велина ВЛАЙКОВА

 


Сходни връзки

ПРИ ФИРМИ С ПОВЕЧЕ АВТОМОБИЛИ - СМЯНА НА НОМЕРА НА МЯСТО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди