изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 12:47 EEST
21 януари – Ден на родилната помощ ПРАЗНИК НА НОВИЯ ЖИВОТ    
Здраве

Дяко ДЯКОВ: По древна традиция Бабинден бе тържествено отбелязан и в Община Генерал Тошево. Жени, нагиздени в национални носии, посетиха Многопрофилната болница за активно лечение, придружени от кмета на общината Димитър Михайлов и специалисти от общинската администрация.



. Самодейки от клуба на инвалида “Кураж” и пенсионерски клуб №2 изнесоха вълнуваща програма в прослава на всеотдайния и високоотговорен труд на акушер-гинеколозите, акушерките и санитарките. Последваха поздравления от болничната синдикална организация, управителя на МБАЛ д-р Живка Нанева и много признателни майки.

    С бурни овации бе съпроводено словото на кмета Димитър Михайлов, който връчи на началника на АГ-отделението д-р Иван Тодоров почетна грамота и почетен знак с лика на генерал Стефан Тошев по повод Деня на родилната помощ и 60-годишнината от създаването на родилното отделение в Генерал Тошево.

    Началото на организираната родилна помощ е поставено на 5.01.1927 г. от акушерката Русанка. Първият родилен дом в Генерал Тошево обаче е открит преди 60 години на 15 март, а 5 години по-късно родилни домове са били открити в селата Кардам, Спасово, Пчеларово и Красен. Акушеро-гинекологично отделение функционира от 1962 г., като негови началници последователно са д-р Методи Маджаров, д-р Иванка Михайлова, д-р Йорданов и от 1979 г. до наши дни – д-р Иван Тодоров.

    Денят на родилната помощ е празник на новия живот, защото няма по-щастлив момент за всяко семейство от раждането на детето, коментираха присъстващите. Първият светъл лъч на нежността, който озарява новороденото, е усмивката на майката, но първата ръка, която го докосва, е на лекаря или на акушерката. Затова благодарността и почитта към тях са безмерни.

 


Сходни връзки

21 януари – Ден на родилната помощ ПРАЗНИК НА НОВИЯ ЖИВОТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.20 секунди