изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 20:03 EEST
30 000 ЛЕВА ЗА ДЕКАР НИВА В ДУРАНКУЛАК    
Земеделие В крайграничното село Дуранкулак цената на декар земеделска земя удари рекордните 30 000 лева, установи проверка на вестника. Последната сделка на такава цена е била сключена  миналата седмица.

Преди три години декар добруджански чернозем вървял по 120 лева, през 2005-а цената се вдигнала до 450 лева и хората били доволни, ако сключат такава сделка, припомнят местните. Сега тези, които вече са продали земите си, се ядосват от прибързаността си. Драстичният скок на имоти и земи в Дуранкулак започнал към края на миналата година. Повишаването тръгнало от софиянци, които продавали имотите си в Драгалевци и в по-луксозните квартали за по 170 000 лева декара, пристигали в Дуранкулак и купували изоставени къщи и ниви за луди пари. 

В момента пазарът на земеделска земя в Дуранкулак е замрял. Търсенето е огромно, но местните хора не продават. Причината е в цената на нивите в съседна Румъния, обяснява Емил Енчев. Само на 6 километра от границата, в румънското село Вама Веки, декар чернозем се търгува за 60 000 евро. Затова дуранкулакчани изчакват богати чужденци да им дадат много пари за ниви и къщи.

В селото има общо 150 къщи. Голяма част от тях вече са изкупени от софиянци, а на мястото на порутените сгради сега са вдигнати луксозни палати. Близо десетина чуждестранни семейства от Великобритания, Чехия, Полша и Русия също са собственици на къщи в Дуранкулак. Последната сделка е направена от семейство от Острова, което броило 30 000 евро за къща в центъра на селото. 10 млн. евро пък дали английски инвеститори за 300 декара на брега на морето край Шабла, където ще строят ваканционно селище. НДТ

 


Сходни връзки

30 000 ЛЕВА ЗА ДЕКАР НИВА В ДУРАНКУЛАК | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.14 секунди