изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 08:04 EEST
ДАВАТ НА КОНЦЕСИЯ КАМЕННАТА КАРИЕРА “ЛЯХОВО-ИЗТОК” ЗА ДОВЪРШВАНЕ НА ДАМБАТА    
Икономика Боряна БОЖИДАРОВА. Отдаването на концесия на каменната кариера “Ляхово-Изток”, която ще бъде основен източник за довършването на брегоукрепителното съоръжение между Балчик и Албена, одобри общинският съвет на последното си редовно заседание във вторник.

 Срокът на концесията ще бъде за 35 години, въпреки че някои съветници бяха против този дълъг период с мотивите, че в близост ще се строят две курортни селища. Обект на разговори беше още туристическият сезон, който може да се провали с движението на камионите по алеята. Кметът Красимир Михайлов обаче увери, че товарните автомобили ще се движат по определена транспортна схема от друг подход, а ако се наложи движение по алеята, то ще бъде през неактивния сезон.

Предстои през март в Министерството на регионалното развитие и благоустройството да се проведе търг за определяне на изпълнител за довършването на дамбата. Ако обаче не се намери концесионер за кариерата в Ляхово, има опасност средствата, които са предвидени за Балчик от Европейската инвестиционна банка чрез фонд България при МРРБ, да не бъдат усвоени.

Кариерата се намира в землището на село Оброчище и е най-евтиното и близко място за добив на варовици, необходими за доизграждане на дамбата. Обект на концесията е площ от 150 дка. Фирмите-кандидати трябва да имат финансова стабилност и опит при добив на скални материали. Ще трябва да разполагат със собствена или наета дългосрочно техника, да представят цялостен работен проект за добив и първична преработка, както и проект за рекултивация.

Добитите скални материали ще се ползват с предимство за изграждането на брегозащитното съоръжение от “Двореца” до курорта Албена. Всички дейности при добива ще трябва да отговарят на международните споразумения, по които страна е България, относно опазването на околната среда и други. Кандидат-концесионерът ще трябва да представи и банкови гаранции за изпълнение на инвестиционните предложения. Ще бъде сформиран Контролен съвет, който да следи работата на концесията и спазването на изискванията.

 

 

 

 


Сходни връзки

ДАВАТ НА КОНЦЕСИЯ КАМЕННАТА КАРИЕРА “ЛЯХОВО-ИЗТОК” ЗА ДОВЪРШВАНЕ НА ДАМБАТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди