изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 16:15 EEST
МЕСТНИТЕ СЪВЕТНИЦИ ВДИГНАХА ЗАПЛАТАТА НА КМЕТА, ЗА ДА ПОВИШАТ СВОИТЕ    
Общество Председателят на ОбС д-р Мирослав Попов ще взема само с 417 лв. по-малко от кмета Детелина Николова. Допълнително от местни приходи за фонд работна заплата, плюс осигуровки, ще трябва да се намерят малко над 124 хил. лв. Отрудените ни съветници ще вземат за 1 ден по 476 лв., колкото никога не вземат в собствените си или чужди фирми


На провелото се вчера заседание на Общински съвет група общински съветници - общо 31 на брой, разписали се поименно в докладна записка, внесоха предложение за увеличение на работните им заплати. Мотивацията, изтъкната в докладната е: "С цел повишаване ефективността на работа на Постоянните комисии...", след което са предложени проектите за решения, формулирани в три точки. Според I следва общинските съветници да получават месечно възнаграждение за участие си в работата на ОбС в размер на 50 % от основното възнаграждение на Председателя на ОбС, а за председател на Постоянна комисия - 55 % от основното възнаграждение на Председателя на ОбС и за работа в Постоянните комисии - в размер на 60 % от основното месечно възнаграждение. Преведено на достъпен за читателя вид - възнаграждението на председателя на ОбС става 774 лв., а на всеки един общински съветник - 476.40 лв., председателите на общинските комисии пък вече ще вземат 524.03 лв. Предложено бе в докладната за отсъствие от заседание на ОбС да бъдат санкционирани в размер до 70 % от месечното си възнаграждение, а за отсъствие от Постоянна комисия - до 100 % от възнаграждението за работа в Постоянните комисии. Като III точка в докладната се определя месечното възнаграждение на кмета, което от 1.1.2006 г. да стане 1 191 лв. С мнозинство от 31 за, само двама против, от които единият - председателят на Постоянната комисия по бюджет и финанси Тодор Димитров, а другият - председателят на ПК по здравеопазване д-р Георги Желев /който очевидно - за негова чест, е преосмислил позицията си, защото фигурира в първоначалния списък с мераклии за високи възнаграждения/, и 4 въздържали се, единодушно бе прието увеличението на надниците на общинските съветници. В хода на дебата, който всъщност не беше дебат, единствено Т. Димитров предложи 60 % да бъдат заменени с 40 %, като се мотивира, че това е в унисон с предложението на НСОРБ - заплатата на администрацията да е на нивото на средната за страната. Никой не прие неговото предложение, така че докладната бе гласувана в първоначалния й вид. Екскметът Лъчезар Росенов, запитан от журналисти преди гласуването колко ще бъде сега заплатата на един съветник, отвърна: "Колкото, толкова." Друг народен представител - председателят на комисията по спорт и младежки дейности - Йордан Йорданов, заяви, че той подписал подписката, разпространявана между съветниците, пък после разбрал какво подписва.
Езикът на цифрите в крайна сметка показва следното: Средната брутна работна заплата на общинските съветници става 497.60 лв. За сравнение - средната брутна работна заплата за общинска администрация е 436.16 лв. Тази година общината ще трябва да осигури от собствени приходи малко над 124 хил. лв. Общо тази година трябва да се осигури ресурс в размер на 302 353.32 лв. само за работни заплати плюс осигуровки. През 2005  г. този фонд е възлизал на 178 хил. лв.
Независимо от надниците, които си гласуваха за максимум двудневната си работа, съветниците неколкократно бяха подканяни от председателя д-р Мирослав Попов да си купят картички, на стойност 10 лв. едната, като парите от тях се събират за построяването на храм "Климент Охридски". Така и не стана ясно освен д-р Попов, дали някой друг си купи картички. Мнозина от съветниците имаха очи да обяснят на журналистите, че те работели у дома и се подготвяли през почивните дни за комисии и сесии, като четели закони и разпоредби. Практиката обаче показва друго - редовно на заседания има съветници, които в залата на всеослушание заявяват, че за първи път виждат материалите за сесия, че нямат информация по една или друга докладна или не са разбрали за какво иде реч в залата.
НДТ пита - ако един съветник се подготвя съвестно у дома, така ли нямаше да прави разлика между публична общинска собственост и частна общинска собственост, например? Щеше ли да има дебати по една точка в продължение на минимум 2 часа? Като пример може да се посочи и фактът, че едва вчера бе избран председател на Постоянната комисия "Регионално развитие, международно сътрудничество и евроинтеграция", тъй като Михаил Стоев премина на друга работа. След избора на Антония Димчева д-р Попов пожела на новия председател най-после комисията да заработи, тъй като досега е имала само две заседания.
Вносители на докладната за увеличение на надниците, подписали се поименно са: Николай Николов, Михаил Христов, Йордан Йорданов, Горан Панов, Веселин Бончев, Оник Гюлиян, Камелия Койчева, Милена Иванова, Герман Германов, Пламен Припърженски, Велислав Даскалов, Нигохос Хубесерян, Стойка Янъкова, Марин Джамбазов, Донка Кюприбашиева, Владимир Банов, Красимир Великов, д-р Желязко Железов, д-р Георги Желев, Ивелин Пейчев, Владимир Калчев, Лъчезар Росенов, Галин Михайлов, Стоян Стоянчев, Зоя Иванова, Веселин Сидеров, Свежен Петров, Валентин Николов, Светлана Жечева, Пламен Добрев, Ирена Баирова.
Неподписали докладната са арх. Емилия Добрева, Валентин Зеленченко, проф. Енчо Калчев, Михаил Божилов, Тодор Димитров, Неджати Якубов, Антония Димчева, д-р Мирослав Попов, Геновева Димитрова и Атанас Сърбов.
Интересен е и един друг въпрос - според Закона за местно самоуправление и местна администрация и по-точно чл. 34 ал.3, всеки един от съветниците е длъжен за времето, в което изпълнява задълженията си като съветник - т.е. присъства на заседание на ОбС, да бъде в неплатен отпуск от фирмата, в която работи, който ден му се зачита за трудов стаж. НДТ пита дали всички съветници подават молби за служебен отпуск. Като се има предвид съставът на добричкия общински съвет, където голяма част от съветниците са си и работодатели - дали всеки един от тях си пуска неплатен отпуск за заседанията на ОбС? По закон председателят на ОбС д-р Мирослав Попов е човекът, който трябва да следи стриктно спазването на закона, както и да отразява в присъствените листове действителното присъствие на комисии от страна на съветниците.
 


Сходни връзки

МЕСТНИТЕ СЪВЕТНИЦИ ВДИГНАХА ЗАПЛАТАТА НА КМЕТА, ЗА ДА ПОВИШАТ СВОИТЕ | 11 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
МЕСТНИТЕ СЪВЕТНИЦИ ВДИГНАХА ЗАПЛАТАТА НА КМЕТА, ЗА ДА ПОВИШАТ СВОИТЕ
Автор: Anonymous да 2006-01-31 @ 21:31 EET
"Колкото, толкова." -Ето това обяснява всичко!Даже не отговарят на въпросите на журналистите.Забравиха се
МЕСТНИТЕ СЪВЕТНИЦИ ВДИГНАХА ЗАПЛАТАТА НА КМЕТА, ЗА ДА ПОВИШАТ СВОИТЕ
Автор: Anonymous да 2006-02-01 @ 08:51 EET
 Наглоста край няма.Скъсват се от работа горките.
МЕСТНИТЕ СЪВЕТНИЦИ ВДИГНАХА ЗАПЛАТАТА НА КМЕТА, ЗА ДА ПОВИШАТ СВОИТЕ
Автор: Anonymous да 2006-02-01 @ 10:20 EET
Ужас! Потресена съм!
МЕСТНИТЕ СЪВЕТНИЦИ ВДИГНАХА ЗАПЛАТАТА НА КМЕТА, ЗА ДА ПОВИШАТ СВОИТЕ
Автор: Anonymous да 2006-02-01 @ 16:22 EET
Такъв надник (29.75 лв.) няма и президентът в тази република! Щото , ако би имал - би получавал 5 236 лв. месечно за 176 часа работа...  Позорна е наглостта на "избраниците на народа"!
МЕСТНИТЕ СЪВЕТНИЦИ ВДИГНАХА ЗАПЛАТАТА НА КМЕТА, ЗА ДА ПОВИШАТ СВОИТЕ
Автор: Anonymous да 2006-02-01 @ 21:40 EET
Нека тогава да наблюдаваме кой ходи на заседания на Общинския съвет и на заседанията на постоянните комисии и отсъстващите да ги предлагаме ние /гласувалите за тях/ на председателя на ОС за наказание.
МЕСТНИТЕ СЪВЕТНИЦИ ВДИГНАХА ЗАПЛАТАТА НА КМЕТА, ЗА ДА ПОВИШАТ СВОИТЕ
Автор: Anonymous да 2006-02-05 @ 20:26 EET
Най-добре да им отворят сега и един гей-клуб!
МЕСТНИТЕ СЪВЕТНИЦИ ВДИГНАХА ЗАПЛАТАТА НА КМЕТА, ЗА ДА ПОВИШАТ СВОИТЕ
Автор: Anonymous да 2006-02-08 @ 21:48 EET

   Що,бе, сигурно имат и тарифа по съвети, по

 хайдутлук,келепир бе тарикат нали?

МЕСТНИТЕ СЪВЕТНИЦИ ВДИГНАХА ЗАПЛАТАТА НА КМЕТА, ЗА ДА ПОВИШАТ СВОИТЕ
Автор: Anonymous да 2006-02-10 @ 16:39 EET
Защо пищите бе? КОЙ ги избра???
МЕСТНИТЕ СЪВЕТНИЦИ ВДИГНАХА ЗАПЛАТАТА НА КМЕТА, ЗА ДА ПОВИШАТ СВОИТЕ
Автор: Anonymous да 2006-02-14 @ 09:38 EET

Nqkoi savetnici sa si glasuvali sled tova povi6eniqta da otidat za blagotvoritelnost.Bravo na teq hora.

 

МЕСТНИТЕ СЪВЕТНИЦИ ВДИГНАХА ЗАПЛАТАТА НА КМЕТА, ЗА ДА ПОВИШАТ СВОИТЕ
Автор: Anonymous да 2007-01-31 @ 09:53 EET

Интересно докъде ще стигнат в наглостта си сегашните ни "народни" избранници. Запознат съм с това, което следва да вършат (но не го правят) общинските съветници, защото бях такъв в предходния мандат. И тогава имаше доста гласове за раздаване н възнаграждения, но слава Богу,че успяхме да ги вразумим. И тогава, и сега си ги има "черните овчици", които за 4 години дори не разбират какво следва да прави един общински съветник.Но май сега болшинството са такива.Така че, ... горко нам.

МЕСТНИТЕ СЪВЕТНИЦИ ВДИГНАХА ЗАПЛАТАТА НА КМЕТА, ЗА ДА ПОВИШАТ СВОИТЕ
Автор: Anonymous да 2007-02-02 @ 18:19 EET

Предлагам на не-корумпираните да се дават двойни заплати, като на Владо Калчев може да се даде и тройна, застото той горкият нищо не може да си докара допълнително.


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди