изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 16:36 EEST
МИЛКО НИЧЕВ: ПО-ГОЛЯМА ЦЕННОСТ ОТ ЖИВОТА НЯМА    
НовиниСпоред добричлията, който бе 19 дни в плен в Нигерия, не е изключено екипажът на кораба и местните войници да са знаели за нападението. Най-много той се притеснявал не за себе си, а за семейството си. По всяка вероятност няма да се върне в Нигерия


"Денят бе 11 януари. Следобед, точното време - след два часа" - така започна разказа си за отвличането в Нигерия добричлията Милко Ничев. Мъжът бе 19 дни в плен в Нигерия и, за щастие, бе освободен. Вчера той й съпругата му Александра се срещнаха с кмета на Добрич Детелина Николова и след това бе дадена пресконференция.
Макар и все още под въздействието на шока от преживяното, Милко Ничев разказа пред медиите как точно е станало отвличането. Той работи като корабен механик и е изпълнявал контракт за компанията "Тайдекс" на кораба "Либерти сервис". Корабът подпомагал дейността на "Шел". На 11 януари около 14 ч. се появили три бързи лодки, които се насочили към танкера, обработващ суровия петрол. Корабът на Милко Ничев е трябвало да го покрие. В този момент войниците от нигерийската армия, незнайно защо, ги нямало. При тревогата дошли само трима-четирима. Нападателите в лодките били тежко въоръжени - включително с гранатомети и калашници. Те открили масирана стрелба по кораба. Великобританецът дори получил лека драскотина от рикоширал куршум. "Подозирах, че екипажът и военните са знаели за нападението" - сподели М. Ничев. След като ги отвлекли, първо пътували 4-5 часа и стигнали до някаква база. Там четиримата чужденци стояли отвън, докато похитителите се съвещавали. В началото, в първите дни след отвличането, спели върху матраци под открито небе в джунглата. После ги преместили в закрити помещения. Най-големият проблем били комарите и горещината.
"Няколко пъти се прощавах с живота си. Имаше два по-сериозни момента" - каза още М. Ничев. Първият бил, когато прочели декларацията с исканията на похитителите и с ултиматума от 48 часа и когато казали, че след това ще убиват по един от заложниците на всеки 24 часа. "Оказа се, че това е само заплаха, но можете да си представите как е минала за нас нощта, като изтичаха тези 48 часа". Вторият момент бил, когато похитителите заявили, че, ако армията атакува, ще избият първо заложниците. Имало подготовка за настъпление с вертолети, по вода и т.н. и заложниците били отведени на друго място и скрити. "Тогава мислено всеки си каза, че това е краят... Тези 4-5 минути бяха най-дългите в живота ми" - разказа Милко Ничев. Тогава дошло съобщение, че армията се оттегля.
Добричлията сподели още, че четиримата били заедно, което донякъде ги е крепяло. Хондурасецът бил най-оптимистично настроен от всички и имал голяма вяра в Бога. Когато им казали, че ще бъдат освободени, не повярвали. Мислели, че ще има акция и ще ги вкарат в лодките, за да не стрелят по тях.
"Притесненията ми бяха за семейството ми - жена ми и децата. Аз се тревожех за тях повече отколкото за себе си" - сподели още Милко Ничев.
"В Нигерия се е случвало да отвличат служители на чуждестранни компании, но само заради откуп... Тези хора се борят за права. Те имат проблеми. Но начина, по който искат да ги решат, не го одобрявам. Не можеш да отнемеш живота на 100-ци хора, за да постигнеш една цел... Нацията им е обременена от минала война" - разказа още добричлията и добави, че на някои от похитителите не им харесвало това, което правят, но били приели този път и го следвали.
"Най-трудна беше неизвестността, какво ще се случи. Винаги съм вярвала, че нещата ще се оправят. Но като мина една седмица, и при тези противоречиви съобщения, бях много объркана" - разказа съпругата му Александра Ничева.
Попитан как гледа на нещата от живота сега, М. Ничев отговори, че си дава сметка за колко дребни неща се е вълнувал преди и заяви: "По-голяма ценност от живота няма". Той каза още, че по всяка вероятност няма да се върне в Нигерия.
 


Сходни връзки

МИЛКО НИЧЕВ: ПО-ГОЛЯМА ЦЕННОСТ ОТ ЖИВОТА НЯМА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди