изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 03:50 EEST
Христос се появява на евромонети    
Любопитно
Жителите на Малта гласуваха статуята “Кръщение Христово” от катедрала във Валета да украси техните евромонети


Гражданите на Малта избраха да изобразят Исус Христос на емисията евромонети, която ще се сече в страната им. По този начин островната държава потвърди репутацията за силната си религиозност и преданост на католическата традиция, посочва France Presse.

     Всяка страна от еврозоната може да избира как ще изглежда лицевата част на монетите евро, които ще сече националния й монетен двор. В хода на телефонно гласуване, продължило 10 дни, малтийците избрали на монетите да се появи изображението на скулптурата “Кръщение Христово” на Джузепе Мацуоли, която краси олтарната част на построената между 1573 и 1578 г. катедрала “Свети Йоан” в столицата на Малта, Валета.

“Почти 17 000 души са изразили мнението си при взимането на това решение”, посочи представителят на Министерството на финансите на Малта, Тони Фенеч, оповестил резултатите от допитването. Цялото население на средиземноморската държава възлиза на 398 500 души.

     В хода на гласуването, малтийците трябвало да дата предпочитанията си за едно от изображенията в шорт-лист, одобрен от специален комитет към Министерството на финансите. “Кръщение Христово” събрало общо 3498 гласа. Фенеч уточни, че на второ място по-популярност останал знаменития Малтийски кръст, който по всяка вероятност също ще намери своето място върху част от монетите.

Статуята “Кръщение Христово” в олтарната част на историческата базилика “Свети Йоан” във Валета.

Символът на хоспиталиерския орден на Малта, т. нар. Малтийски кръст.

 


Сходни връзки

Христос се появява на евромонети | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.22 секунди