изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 10:43 EEST
ПОЛИЦИЯТА ЩЕ СЕ ФИНАНСИРА И ОТ... ДРУГИ ИЗТОЧНИЦИ    
Парламент

Ивелина ОПРИКОВА, спец. кор. на НДТ в Народното събрание:  Днес бе приет на второ четене Законът на МВР. Той ще влезе в сила от 1 май 2006 г. Депутатите дадоха право на МВР да се финансира не само от републиканския бюджет, но  и



 

от други източници, които ще влязат в специален нормативен акт, изготвен от кабинета. Опозицията остро протестира срещу текста с аргумента, че тези източници в един момент могат да се окажат твърде съмнителни, но управляващото мнозинство прие текста. В пленарната зала депутатите дълго спореха и как да бъдат назначавани дознателите – опозицията настояваше за конкурси, но управляващите пренебрегнаха отново предложенията им. Дознателите в следствието ще се назначават без конкурси, като единственото условие за почване на работа е да отговарят на изискванията за определената длъжност. Законът предвижда заварените дознатели, които не отговарят на изискванията за постъпване на служба в МВР и нямат висше юридическо образование, да изпълняват възложените им функции по разследване в срок до една година от влизането в сила на закона. От ДСБ определиха закона като крайно ненужен, който вместо да координира работата в МВР, ще блокира координацията между отделните служби и връща системата на МВР в годините на народната милиция. Всяко назначение ще зависи от прекия регионален началник или на по-високо ниво от одобрението на министъра на вътрешните работи. Не може да говорим за истинска полиция без конкурсно начало при назначаване на работа, както и строго регламентирани правила за израстване в службата - се възмущаваха от опозицията. От КБ успокоиха депутатите на Костов, че в МВР с новия закон се въвежда порядък, който не е съществувал и преди демокрацията. Конкурси при назначаване ще има и те ще бъдат централизирани, а министърът на вътрешните работи няма да одобрява кандидатите еднолично, но ще има право да взима някои еднолични решения за ведомството.
Опозицията – ДСБ, ОДС, Атака и БНС се обединиха в подкрепа на таксиметровите шофъори. Те изготвиха подписка срещу решението на НС да забрани извършването на таксиметрови превози с автомобили по-стари от 5 години. Според Иван Иванов от ДСБ решението на НС закриля големите фирми, занимаващи се с таксиметрови превози, а те пък от своя страна са свързани с управляващите. Убиват се малкият и средният бизнес – се сетиха от ДСБ, и се нарушават правилата на лоялната конкуренция. От опозицията са твърдо решили да сезират Конституционния съд и да отменят закон за автомобилните превози, приет от НС миналата година. Това едва ли ще се случи, защото законът е един от задължителните "европейски" закони, които ни диктуват от Брюксел, и са задължителни, ако искаме да ни приемат в ЕС.
Комисията по етика ще заседава извънредно, за да дискутира поведението на депутата Павел Чернев от Атака, обвинен в побой над член на Българския национален съюз. Димитър Камбуров, член на комисията, сподели, че е крайно време депутатите от Атака да променят имиджа си като парламентарна група, защото комисията по етика не е създадена да разследва единствено тях. В кулоарите на НС се заговори за счупен зъб и  пукнато ребро на пострадалия след участие в ТВ "СКАТ", но "непослушните" от Атака са категорични, че някой умишлено иска да им извие ръцете преди гласуването на промените в Конституцията и дори да разбие умишлено парламентарната им група.

 


Сходни връзки

ПОЛИЦИЯТА ЩЕ СЕ ФИНАНСИРА И ОТ... ДРУГИ ИЗТОЧНИЦИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.54 секунди