изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 03:31 EEST
ШАБЛА: ПТИЧИ ГРИП!!!    
ЗдравеПроба от мъртъв лебед доказаха наличие на птичи грип. Взети са всички радикални мерки, увери директорът на РВМС в Добрич д-р Александър Александров. Екипи на ветеринарномедицинските служби и Министерството на здравеопазването ще бъдат командировани във Варна и Добрич. Днес от 15 часа ще заседава извънредно Областната епизоотична комисия

Открити са още два мъртви лебеда, чиито проби реагират на смъртоносния за птиците вирус Н5. Това съобщи вчера министърът на земеделието и горите Нихат Кабил след среща на кризисния щаб по превенция на птичия грип. Двете птици са били открити на 7 февруари - едната на Шабленското езеро, а другата - в езеро край Варна. Под наблюдение е територията в радиус от 10 км. в района. Птиците са били намерени от ветеринарни лекари, за тях няма опасност, защото са били напълно екипирани, каза още Нихат Кабил. В понеделник пробите ще бъдат изпратени за изследване в лабораторията в Лондон.
Взети са всички радикални мерки, каза за НДТ директорът на Районната ветеринарно-медицинска служба в Добрич д-р Александър Александров. Той припомни, че още от миналата седмица има полицейска охрана в районите на двете езера - Шабленското и Дуранкулашкото, не се допускат хора, животни, селскостопанска техника. Около езерата дежурят и лица, наети на работа но национална програма за временна заетост. На последното си заседание пък Областната епизоотична комисия задължи кметовете на населени места още веднъж да обходят селските дворове, за да проверят дали птиците се отглеждат отделно от другите животни в закрити помещения, писа тогава вестникът ни. Д-р Александров обясни, че вирусът Н5 е силно смъртоносен за домашните птици и трябва да се направи всичко възможно да не бъде пренесен в  птичия двор. Днес директорът на РВМС ще се срещне с кмета на Шабла Елка Димова и с кметовете и кметските наместници на селата, които са около района на двете езера. Ще бъде направен отново обход по всички селски дворове в селата в Шабленско. Д-р Александров каза още, че вчера ветеринарни специалисти са обрали всички мъртви птици в района, до които са имали достъп, и са ги загробили. Това била третата оборка. Във връзка с установения птичи грип при лебед край Шабла днес от 15 часа ще се проведе извънредно заседание на Областната епизоотична комисия.
Министър Кабил вчера каза още, че областните управители и кметовете ще трябва да спазват още по-строго всички предписани мерки във връзка с птичия грип. Той съобщи, че Министерството на земеделието и горите разполага с 5 хиляди облекла за ветеринарните лекари, работещи в рисковите региони. 2100 от тях били за еднократна употреба. Те разполагат още и с 3400 гащеризона, 4500 предпазни маски и с над 10 хиляди ръкавици.
Откритите нови два случаи на мъртви лебеда не бива да всяват паника. Това каза министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски. Той добави, че няма опасност за населението, ако домашните птици са изолират и се гледат в закрити помещения.
Ангел Кунчев, началникът на отдел "Противоепидемичен" в Министерството на здравеопазването, съобщи, че по време на заседанието на кризисния щаб са взети няколко решения. Първото било да се препоръча максимална строгост при прилагането на вече разпоредените от правителството мерки за превенция на птичия грип. Екипи на ветеринарномедицинските служби и Министерството на здравеопазването ще бъдат командировани във Варна и Добрич, където са били намерени последните две мъртви птици. Кризисният щаб приел и инструкция за работещите екипи на ветеринарномедицинските служби в рисковите региони. Кунчев съобщи още, че ще се отпуснат още 500 хиляди лева за два инсенератора, в които да се изгарят дрехите на ветеринарните екипи. Предвижда се да бъдат осигурени и хеликоптери за по-бързи реакции.
Междувременно вчера кметът на румънския град Калафат Петре Трайстару потвърди информацията, че в село Четате, което се намира близо до Калафат, на 15 км от Видин, има няколко случая на заразени с птичи грип домашни птици. Специализирана бригада ветеринари обикаляла по частните стопанства и при съмнения за болни птици всички бивали умъртвявани и заравяни в ями. В селото е въведена карантина. Село Четате се намира на около 2 км от село Кошава, община Видин по пряка линия през река Дунав. Във Видин, съобщи кметът д-р Иван Ценов, са взети всички мерки за превенция. Той добави, че при необходимост ще бъде оказана всякаква помощ на румънския му колега Трайстару.
Наличието на щама Н5 на вируса на птичи грип беше потвърдено вчера след лабораторни изследвания на проби от три диви лебеда в района на Солун, съобщи гръцкото министерство на земеделието. Пробите ще бъдат изпратени в специализирана лаборатория на ЕС в Уейбридж, Англия за да бъдат изследвани за наличие на смъртоносния за човека щам на вируса - Н5N1, а резултатите ще бъдат готови в срок от 2 до 8 дни. Гръцките власти са изследвали около 3 500 проби от диви и домашни птици от октомври до сега, но не са установили наличие на вируса Н5N1.
Директорът на митническото управление на Сърбия Драган Йеринич нареди вчера във връзка с появата на птичи грип да се засили контролът на пътници, багаж и превозни средства, които идват от България на всички сръбски гранични пунктове. В мерките са включени забрана на вноса и превоза на домашни птици, птици в кафези, птици за зоологически градини, застреляни диви птици, продукти, суровини, яйца и отпадъци от споменатите птици. Тези пратки ще бъдат отнемани и унищожавани в присъствието на отговорните органи на граничните пунктове. На граничните пунктове към България ще бъдат поставени дезинфекционни пунктове, през които ще преминават моторните превозни средства. НДТ

 


Сходни връзки

ШАБЛА: ПТИЧИ ГРИП!!! | 3 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ШАБЛА: ПТИЧИ ГРИП!!!
Автор: Anonymous да 2006-02-13 @ 08:35 EET

Престанете да манипулирате хората с мъртвите птици и по-рано е имало мъртви птице, защо тогава не се осведомяваше населението, не ни отклонявайте от основните задачи.

ШАБЛА: ПТИЧИ ГРИП!!!
Автор: Anonymous да 2006-02-13 @ 08:38 EET

Престанете да ни манипулирате с тоя птичи грип и по-рано е имало мъртви птици, съвсем естествено е те да умрат при минусови температури, в момента по-важно е да се създава работа на населението, а не да говорим глупости.

ШАБЛА: ПТИЧИ ГРИП!!!
Автор: Anonymous да 2006-02-13 @ 10:18 EET

Да не ти плащат да лъже, че няма птичи грип? Преди години ни лъгахте, че и няма авария в Чернобил, но после се завряхте в кучи задник!


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди