изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 03:14 EEST
“Ястреби за освобождение на Кюрдистан” пое отговорност за експлозията в Истанбул    
По светаИстанбул. Кюрдската групировка “Ястреби за освобождение на Кюрдистан” пое отговорност за терористичното нападение срещу супермаркет в европейската част на Турция, предаде АП.

По последни данни при експлозия на взривно устройство в квартал Бахчелиевлер са били ранени 15 души, шестима се намират в тежко състояние. Същата групировка пое отговорност и за взрива в истанбулско интернет-кафене на 9 февруари. Тогава бяха ранени 16 души.

Агенция “Фокус” припомня:

Единайсет души бяха ранени, един от които се намира в тежко състояние, при експлозия в супермаркет в европейската част на Истанбул, предаде руският телевизионен канал НТВ. По рано беше съобщено за един загинал и петима ранени.
Кметът на Истанбул Муамер Гюлер, който пристигна на мястото на инцидента съобщи, че експлозията е причинена от взривно устройство. Той не изключи възможността, че отговорни за нападението може да са кюрдски екстремисти, които да са организирали терористичния акт по повод годишнината от ареста на лидера на кюрдската съпротива Абдула Йоджалан. Той беше заловен на 15 февруари 1999 г. в Кения и получи смъртна присъда от турски трибунал, заменена в последствие с доживотен затвор.
Един човек е загинал, а други петима са ранени при експлозия в супермаркет в Истанбул тази вечер, предаде телевизия Си Ен Ен Тюрк.
Взривът е станал в квартал Бахчелиевлер, намиращ се в европейската част на града, съобщи АФП. Няколко линейки и пожарни коли са се отправили към мястото на инцидента. Все още не са ясни причините за експлозията.

***

Кюрдската организация “Ястреби за освобождение на Кюрдистан” /ТАК/ пое отговорността за експлозията на 9 февруари в Истанбул, предава електронното издание на вестник “Хюриет”. Експлозията стана в 14.05 часа в интернет-кафене в истанбулския район Байрампаша, квартал Орта Махале, улица Замбак. Кафенето е било посещавано предимно от служители на районното подразделяне на полицейските сили за бързо реагиране. От взрива са ранени общо 14 души, от които 6 – полицаи. Ранените вътре в кафенето са шестимата полицаи, един гражданин и едно дете, чието състояние е тежко. Останалите шестима ранени са граждани, които са се намирали на улицата в момента на взрива. Директорът по сигурността на Истанбул Джялеттин Джерах е потвърдил данните за броя на ранените. Републиканският прокурор на Истанбул Айкут Дженгиз Енгин е уточнил след оглед на местопроизшествието, че става въпрос именно за бомбен атентат.
Според информация на РИА Новости ранените са шестнадесет.
Междувременно според Информационната агенция Ефрат /АNЕ/, в агенцията по телефона се е обадило лице, което е уведомило, че отговорността за атентата поема нелегалната кюрдска организация ТАК.
Всички световни агенции информираха за атентата. АФП също съобщи, че кюрдската въоръжена групировка “Ястреби за свободата на Кюрдистан” е поела отговорност за днешния бомбен атентат в Истанбул.
 


Сходни връзки

“Ястреби за освобождение на Кюрдистан” пое отговорност за експлозията в Истанбул | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди