изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 21:59 EEST
РЕСУРСЪТ ПО САПАРД Е НАД 1 200 МЛН. ЛВ.    
ЗемеделиеЗемеделски стопани от Добрич изразиха опасения, че европейската програма САПАРД ще бъде оттеглена от Добрич, тъй като от местната структура на фонд "Земеделие" са им казвали, че молби за отпускане на финансиране се подавали през тази година от 6 до 26 февруари. Така е ли е наистина и оттегля ли се САПАРД от областта, развиваща най-крупно земеделие на територията на страната - попитахме министър Кабил при посещението му в Добрич.

Пред журналисти министърът на земеделието и горите заяви: "Не е вярно, че програмата се оттегля от Добрич. Еврокомисарят по земеделие Мариан Фишер-Бойл, както и главният директор на дирекция "Земеделие" Де Марти подписаха годишното финансово споразумение за 2005 г., което е вече в България. В най-скоро време предстои изготвяне на решение на Министерски съвет за неговата ратификация чрез закон. Втората точка, която ще залегне в решението на МС, е одобряването на проекти за сметка на 2006 г., но при условие - плащане на тези проекти след следващо подписване и ратификация. Това всичкото се прави, за да може да бъде оползотворен целият инвестиционен ресурс, който е от над 1 200 млн. лв. за тази година". Министър Кабил добави още, че е важно да продължи мотивацията на бенефициентите по САПАРД - а това са както земеделските производители, така и общините по мярка 7 - проекти за инфраструктура, тъй като ресурсът, който идва след присъединяването ни към Евросъюза за развитие на селските райони, е много по-голям. "Тогава в рамките на 1 година ще се одобряват и усвояват средства за 2 години. За първия период 2007-2009 г. вече са договорени 733 млн. евро, от които между 500-550 млн. евро са за развитие на селските райони. Другият важен момент е, че тези проекти вече няма да се одобряват в София, а от комисии по места - в отделните райони и области" - добави още Н. Кабил.
Земеделският министър заяви още, че интервенцията на пазара на зърното е целяла основно две неща - първо да се тества пазарът - как той ще работи след присъединяването ни към ЕС и второ - неговото динамизиране. "Знаехме, че може и да не се постигне таванът от 150 хил. т зърно и реално изкупените количества са малко над 40 хил. т, но пазарът се раздвижи" - каза още Н. Кабил. Според него, т.нар. хлебна война в Добрич е продиктувана единствено от конкурентна борба за пазари. Земеделският министър заяви още, че до края на март областната дирекция на фонд "Земеделие" в Добрич, както и областна дирекция "Земеделие и гори" ще имат назначени директори, като добави, че кандидатурите няма да бъдат коалиционно обсъждани.
 


Сходни връзки

РЕСУРСЪТ ПО САПАРД Е НАД 1 200 МЛН. ЛВ. | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди