изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 08:42 EEST
Експерти на РИОСВ-Варна започват засилени проверки по пазари и магазини за продажба на диворастящи цветя    
Екология

Експерти от отдел “Биоразнообразие и защитени територии” на РИОСВ-Варна започват засилени проверки по пазари и магазини за продажба на диворастящи цветя в градовете Варна, Добрич, Балчик, Каварна и Генерал Тошево. Те ще се извършват по график и ще продължат до края на май.



Целта на проверките е преустановяване и /или недопускане продажби на диворастящи защитени растения, на зеленина от видове с ограничено разпространение в природата, както и на луковици, коренища, туфи, които са предназначени за засаждане.

Такива растения са различни видове кокичета, минзухари, кукуряк, иглики, следвани при затопляне на времето от теменужки, лалета, божури, съсънки, ведрици и д.р.

Част от тези растения се използват за украса, производство на разсад и материал за генетико-селекционни изследвания, извличане на лечебни вещества за фармацевтичната промишленост и др. Когато събирането се извършва с търговска цел съгласно нормативната уредба или за лични нужди, процесът е с незначително влияние върху биоразнообразието. В случай, че това се извършва с търговска цел по нелегален начин, опасността от нанасяне на непоправими щети на природата е реална.

За опазване на тези видове и съхраняване на природното равновесие е необходимо:

  • Да не се събират с търговска цел защитени или редки цветни растения;
  • При употреба за лични нужди с цел украса или като лекарство на диворастящи цветя и билки същите да се отрязват с нож или ножица ниско до земята, като се запазват луковиците, коренищата или коренчетата, тъй като повечето от тях са многогодишни видове;
  • Да не се използва взет от природата посадъчен материал от такива растения – луковици, коренища, туфи.

Съгласно Закона за биологичното разнообразие физическите лица се наказват с глоба от 100 до 5000 лв., а на юридическите лица и едноличните търговци се налага имуществена санкция от 500 до 10 000 лв.

През 2005 година от експерти на РИОСВ-Варна са извършени 21 проверки на 12 пазари и 5 магазина за продажба на диворастящи цветя. Не са констатирани нарушения.

 Пресцентър на РИОСВ-Варна

 

 

 


Сходни връзки

Експерти на РИОСВ-Варна започват засилени проверки по пазари и магазини за продажба на диворастящи цветя | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди