изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 18:38 EEST
ВСЕКИ ТРЕТИ БЕЗРАБОТЕН Е ДО 29-ГОДИШЕН    
ОбществоПрез последните няколко години всеки трети безработен е на възраст до 29 години, сочи анализ на дирекция "Бюро по труда" в Добрич.

 Според статистиката, през 2005 г. безработните младежи до 29 години са били 2013, които представляват 27,45 процента от общия брой регистрирани безработни. Наблюдава се положителна динамика на намалявяне на броя им с 679 лица и на дела им с 2,58 пункта, коментира за НДТ старши експертът в дирекцията Маргарита Матева. Безработните жени до 29 години през м.г. са били 53,66 процента от всички младежи. Продължава и се задълбочава тенденцията безработните младежи  без квалификация и с ниско образование да са с висок относителен дял, сочи анализът.  Безработните до 29 години без квалификация и специалност са били 78,05 процента от всички регистрирани без работа млади хора, а тези с основно и по-ниско образование -  71,25 на сто.
Сравнително високите и трайно поддържани параметри на тази група от млади хора на трудовия пазар се обуславя от малкото шансове да си намерят работа по професията или специалността след завършване на образованието си, коментира Маргарита Матева. Младите хора трудно се реализирали и защото нямат професионален опит и умения, които са често поставяни условия за наемане на работа във фирмите. Другите причини били свързани с все още съществуващото несъответствие между броя на завършващите учебни заведения с определени професии и специалности и реалното търсене на пазара на труда, липса на традиции в самонаемането, все още ниската бизнес култура и нерешителност в предприемачеството.
Ниското или неадекватно на търсенето на пазара на труда образование и икономически причини ориентират младите хора за работа в сферата на търговията, туризма и услугите, където те по-лесно се реализират, но обикновено краткотрайно, каза още Маргарита Матева. Друга част от младите хора с търсени на европейския пазар на труда професии и специалности и добра чуждоезикова подготовка се ориентирали към работа в чужбина. Всички тези фактори ги определяли като рискова на пазара на труда група. НДТ

 


Сходни връзки

ВСЕКИ ТРЕТИ БЕЗРАБОТЕН Е ДО 29-ГОДИШЕН | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди