изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 21:04 EEST
ДПС да се извини на българите за атентата на гара Буново, иска ОКЗНИ    
НовиниСофия. ДПС като приемник на Турското националноосвободително движение в България трябва да се извини за терористичните актове, които са извършили. Това ще поиска Общонародният комитет за защита на националните интереси (ОКЗНИ) с декларация, която ще бъде оповестена утре - каза за Агенция “Фокус” Минчо Минчев, председател на ОКЗНИ.


На 9 март се навършват 21 години от терористичния атентат на гара Буново, при който загинаха седем души, а други деветима бяха тежко ранени.
Симпатизантите на ОКЗНИ утре ще посетят паметната плоча на жертвите на атентата на гара Буново. В 13 часа в София прес ще се проведе и пресконференция, на която ще бъде представена декларация, в която ще се настоява 9 март да бъде обявен за национален ден на поклонение пред жертвите на тероризма. В декларацията ще се настоява още да бъде изграден паметник на жертвите на тероризма.
“Това е един протест против проявите на тероризъм, независимо дали е религиозен, политически, расов или държавен. Ще настояваме правителството да гласува една такава декларация, както и да инициира гласуването на подобна декларация в ООН и Европейския съюз”, заяви Минчо Минчев.
Никола ЛАЛОВ


Агенция “Фокус” припомня:
Атентатът на гара Буново


На 9 март 1985 г. в 21,31 ч бомба, поставена от турски терористи, избухва във вагона за майки с деца на влак № 326 по линията Бургас-София в района на гара Буново. В атентата загиват седем души (сред тях две деца на 12 и 13 години). Девет души са тежко ранени.
Две от жертвите са глухонеми деца, избягали от своя пансион, за да си идат вкъщи. Други две деца са ранени. При това само по случайност взривът избухва на гарата, а не - в тунела. Заради маневра на гара Златица влакът закъснява две минути. По разписание той преминава през Буново в 21.30 часа, а в 21.32 навлиза в тунела. Там паниката и липсата на достатъчно въздух биха довели до повече жертви.
На мястото на инцидента пристигат министрите на вътрешните работи и на транспорта. Вагонът е откачен. Шест часа жертвите и ранените се извозват в околните градове, а останалите пътници са подложени на строга проверка от страна на органите на реда - кой и кога си е закупил билета, къде се е качил и с какъв багаж. Едва тогава влакът продължава своя път към София.
По брой на жертвите това е най-големият железопътен атентат в българската история.
http://www.focus-news.net/
 


Сходни връзки

ДПС да се извини на българите за атентата на гара Буново, иска ОКЗНИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.45 секунди