изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 13:02 EEST
Българските полярници са открили злато и сребро до базата ни на о-в Ливингстън, Антарктида    
Новини София. Открихме много жили с рудна минерализация на мед, злато, сребро до нашата база на о-в Ливингстън, Антарктида, така че ние, българите, ще имаме парче от тортата , когато ще се разпределя континентът. Това каза проф. Христо Пимпирев, ръководител на 14-та българска антарктическа експедиция, след кацането си в България, предаде репортер на Агенция “Фокус”.


По думите на проф. Пимпирев експедицията е била успешна, най-вече поради факта, че всички българи са се върнали живи и здрави. Тази година е било много опасно в Антарктида, тъй като поради глобалните проблеми на климата са се отворили големи пукнатини в ледника. Загинали петима души от чилийската и аржентинската експедиция.
Експедицията е постигнала всички свои цели. Наши учени са наблюдавали изменението на климата, глобалното замърсяване на околната среда, което вече се отразявало дори на пингвините.
Проф. Пимпирев каза, че едно от най-належащите неща е българската база на остров Ливингстън да стане един образец на България. Българската база е една от най-бедните на континента. Била е построена в далечната 1988 г.
Тази година 100 туристи от туристическия кораб “Експлоърър” са посетили базата ни.
“Малко ни беше срам и казвахме, че това е музеят на нашите полярници, които са работили миналия век”, разказа Пимпирев.
Проф. Пимпирев изтъкна нуждата от повече средства, защото по думите му, с много късмет българските полярници са се завърнали от Антарктида.
Проф. Христо Пимпирев съобщи, че непосредствено след завръщането му в България започва да се подготвя новата българска експедиция.
Никола ЛАЛОВ
 


Сходни връзки

Българските полярници са открили злато и сребро до базата ни на о-в Ливингстън, Антарктида | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди