изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 05:24 EEST
ПРИКЛЮЧИ ПЪРВИЯТ ЕТАП НА ПРОЕКТА "ХЛЯБ ЗА ДУШАТА" НА БЧК    
ОбществоПриключи първият етап на реализацията на проекта "Хляб за душата" на Областния съвет на БЧК, съобщи за НДТ координаторът му и експерт в организацията Валентина Закова.

 Преди дни той е бил отчетен на среща в София. В нея са участвали представители на 9 области в България, където са се реализирали проекти, насочени към възрастните хора. Във втория етап ще се работи в пет области от страната, една от които е Добричка, каза Валентина Закова.
Проектът стартира през юли м.г. и приключи в края на февруари. Неговите цели бяха повишаване информираността и ангажираността на обществото към проблемите на хората от третата възраст, създаване на потребност от общуване между тези хора и създаване на трайни връзки, които да помогнат да бъдат изведени от състоянието на изолация, връзка между поколенията, подкрепа на възрастните хора, когато те сами предоставят грижи на други уязвими представители на същата група. При реализацията на проекта бе използван т. нар. "съвместен подход" - интелектуалци от третата възраст оказваха помощ на свои връстници за справяне със социалната изолация. За целта бе подготвена и представена  театралната постановка по текстове на Чудомир "Шарен свят", изпълнена от актьорите пенсионери Ема Георгиева и Радомир Андонов. Постановката бе играна шест пъти пред общо 600 души публика в четири общини. По проекта бяха реализирани и редица други културни инициативи - възстановка на обичая "Вървяна пита" в партньорство с АЕМО "Старият Добрич", отслужване на панихида за Дора Габе в родното й място в с. Дъбовик и поднасяне на цветя пред паметника й, представяне на книгата на Рада Въртунинска "Зовът на сенките" в Дома за стари хора в Добрич, среща с бащата на Нели Божкова - Коста Божков, среща и обмяна на опит с работещите по проекта в Шуменска област и др.
   "Хората от третата възраст бяха изключително активни при участието си в различните инициативи, те сами избираха областите  на обществено активните мероприятия, в които се включваха" -коментира Валентина Закова. Тя допълни, че реализацията на проекта е била възможна благодарение на доброволците и партньорите: община Добрич /пенсионерски клубове, отдел "Култура"/, общините Тервел, Ген. Тошево, Крушари и Шабла, НЧ "Йордан Йовков", библиотека "Дора Габе", галерията, Историческият музей, АЕМО "Старият Добрич" и др. НДТ

 


Сходни връзки

ПРИКЛЮЧИ ПЪРВИЯТ ЕТАП НА ПРОЕКТА "ХЛЯБ ЗА ДУШАТА" НА БЧК | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.19 секунди