изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 20:19 EEST
14 СВЛАЧИЩА В ОБЛАСТТА СА ПОТЕНЦИАЛНО ОПАСНИ    
НовиниНашият регион би бил застрашен от радиационно замърсяване при евентуални аварии в Атомните електроцентрали в Козлодуй и Черна вода, Румъния, каза вчера шефът на Гражданска защита Живко Гочев. Опасността от наводнения в Добричка област е по-голяма заради ниската проводимост на деретата и речните русла и лошото поддържане на канализационните мрежи на места

42 свлачища са регистрирани в Добричка област. 14 от тях са активни и потенциално опасни. 33 свлачища има в община Балчик. Девет са в Каварненско, като активно е свлачището при къмпинг СБА. Това каза вчера директорът на дирекция "Гражданска защита" - Добрич, Живко Гочев. Той изнесе данните на заседание на Постоянната областна комисия за защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи. Представен бе актуализираният план за провеждане на спасителни и неотложни аварийно-възстановителни работи при бедствия, аварии и катастрофи. Документът е разработен през 2002 г. и впоследствие е актуализиран. Той е разработен на основата на общинските планове и е част от националния план. Състои се от няколко части - за действия при силно земетресение, радиационна авария, промишлена авария с отделяне на токсични вещества, наводнения, масови горски и полски пожари, свлачища и срутища, терористични действия и т.н.
Ж. Гочев представи пред членовете на комисията анализ на риска от бедствия и аварии в Добричка област. Той посочи, че нашият регион попада в Шабленската сеизмична зона с интензитет 7-9 степен по скалата на Медведев-Шпонхойер-Карник. В зоната с интензитет 9-а степен попадат община Шабла и част от общините Каварна и Балчик. Радиационна опасност би могла да възникне при евентуална авария в АЕЦ Козлодуй, която се намира на 360 километра от Добрич, както и при авария извън територията на България, например, в АЕЦ Черна вода в Румъния. Опасност за населението би могла да възникне и при евентуална промишлена авария в предприятия от хранително-вкусовата промишленост, които имат хладилни инсталации с амоняк, и газопреносни дружества.
По отношение на биологичното заразяване Ж. Гочев посочи, че в продължение на няколко месеца Добричка област бе под напрежение заради опасността от птичи грип. Човешка небрежност, палене на стърнища и умисъл пък са основните причини за възникване на пожари в горски и полски масиви. 672 140 декара е горският фонд в областта, а около 4 милиона декара са обработваемите земеделски площи.
За нашата област са характерни наводненията от т.нар. първа група - вследствие на обилни дъждове или интензивно топене на сняг. Проблем е ниската проводимост на деретата и речните русла и лошото поддържане в някои места на канализационните мрежи.
В Добричка област има 27 микроязовира, част от които са пресъхнали. Потенциално опасни с ниска степен на опасност са четири язовира, за които са разработени аварийни планове, каза още Ж. Гочев.
 


Сходни връзки

14 СВЛАЧИЩА В ОБЛАСТТА СА ПОТЕНЦИАЛНО ОПАСНИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди