изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 08:39 EEST
ЗДРАВНИЯТ МИНИСТЪР ДАДЕ ВИСОКА ОЦЕНКА НА БОЛНИЦАТА В ДОБРИЧ    
Новини

Министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски заяви, че болницата в Добрич може да послужи за пример пред останалите болници в страната. Той похвали ръководството на здравното заведение, което не е разходвало пари безцелно, а се е съобразявало с приходите от касата и е давало сравнително добри заплати на медицинския си персонал. „МБАЛ-Добрич успява да се справи, въпреки трудностите в българското здравеопазване. Повечето от отделенията тук са реновирани и биха направили добро впечатление дори на чужди граждани”, заяви Гайдарски. Според него болницата в Добрич ще има спокойно и сигурно бъдеще.



Тази година здравното министерство ще закупи от 120 до 150 нови линейки за 28-те областни спешни центъра, заяви на пресконференция в Добрич проф. Радослав Гайдарски. Новите коли са за над 3,5 млн. евро, а парите са освободени, благодарение на въвеждането на новата информационна система Бул. През последните 6 години не били закупувани нови санитарни коли. 17 линейки са пристигнали като дарение от Китай, но автопаркът на спешната помощ бил в окаяно състояние, такова каквото няма в нито една европейска държава, допълни Гайдарски

„Плащанията и на общопрактикуващите лекари ще се извършват за дейност, както се случи в болничната помощ. Това вероятно ще се случи от следващата година. Почти е постигнато и споразумение за горна граница на записани пациенти при едно джипи, вероятно това ще са 1500 човека. Контролът за свършената работа ще се извършва от Здравната каса, защото това е финансиращата организация”, обяви здравният министър.

Всички общопрактикуващи лекари са имали 10-годишен срок, в който трябва да вземат специалност по обща медицина. Срокът изтича след 2 години. “До момента от всичко 6 000 общопрактикуващи лекари, само 1 500 са взели тази специалност. “В оставащите две години не виждам как всички близо 4 500 джипита ще придобият специалността”, каза Гайдарски.

Все още не са започнали преговорите с 20-те големи фармацевтични компании за разсрочване на дълговете на болниците. Има изградена комисия, която ще преговаря. “Изключено е нашите болници да се разплатят с тях. Виновни са и кредиторите. Навреме да са видели, че болниците затъват и няма кой да им плати. Ще има разсрочване, защото, ако болниците фалират, и фармацевтичните компании ще фалират”, убеден е министър Гайдарски.

В момента ТЕЛК-овете са задръстени от пенсионери, които се репенсионират, и ако до 14-ия ден някой успее да вземе документите си, това ще е световен рекорд, призна здравният министър. Според него действащия закон е негоден. Всеки пенсиониран българин, ако е получил някакво заболяване, може да се репенсионира със 70 процента трудова инвалидност. За миналата година разчетите били 100 000 души да бъдат репенсионирани, а от НОИ съобщили цифрата от 400 000.

Предстои да бъде извършена проверка за броя на заболелите от туберкулоза у нас и при необходимост в областните болници ще бъдат разкрити легла за активно лечение на туберкулозно болните. Пик в разпространението на болестта е отбелязан през 2004 г,когато болните са били 60 на 100 000 души. За тази и миналата година цифрата е в рамките на 40 на 100 000 души.

 

 


Сходни връзки

ЗДРАВНИЯТ МИНИСТЪР ДАДЕ ВИСОКА ОЦЕНКА НА БОЛНИЦАТА В ДОБРИЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди