изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 06:24 EEST
Янукович печели изборите в Украйна, партията на Юшченко - трета    
По света
Въпреки резултатите, проруският лидер може да остане в опозиция, ако "оранжевата коалиция" стане факт; Тимошенко пак иска да е премиер


Три либерални украински партии - блокът на Юлия Тимошенко, "Наша Украйна" на президента Виктор Юшченко и Социалистическата партия са се споразумели за създаването на парламентарна коалиция, предаде ИТАР-ТАСС. Новината бе обявена от ръководителя на централния щаб на блока Юлия Тимошенко Александър Турчинов.

Според ИТАР-ТАСС бившият украински премиер Тимошенко, чиято партия според допитванията се нарежда на второ место на вчерашните парламентарни избори, настоявала тя да бъде номинирана за бъдещ министър-председател на страната.

Шефът на предизборната кампания на "Наша Украйна" Роман Бессмертни заяви, че партията му е съгласна с искането на Тимошенко.

Първият заместник ръководител на Централния изпълнителен комитет на президентската партия Игор Жданов призна, че резултатите от допитванията са изненадали както социолозите и политолозите, така и партията на Юшченко.

"Всички ние сме оптимисти, макар резултатите от екзит-пола да се отличават значително от проучванията преди изборите", каза Жданов.

Той обясни по-лошото представяне на партията си с "черния" пи-ар, воден от конкурентите им през последните две седмици преди гласуването.

Според Тимошенко, ако бъде избрана за премиер, една от първите й цели ще бъде преразглеждане на споразуменията за доставка на газ с Русия.

Наред с това тя изрази увереност, че отношенията между Москва и Киев ще бъдат добри. Украйна направи европейски избор, но ние трябва да поддържаме приятелски отношения и със съседите си, заяви тя.

Според окончателните резултати от общонационалния екзит-пол, проведени от фонда Демократични инициативи, Международния институт по социология и Центърът Разумков, Партията на регионите на Виктор Янукович печели 32% от гласовете и може да разчита на 175 от 450-те места във Върховната рада.

По предварителни данни на ЦИК избирателната активност е била 68,34%.

Блокът на Тимошенко е получил подкрепата на 23,4% от гласоподавателите, а "Наша Украйна" - на 14,5%. Социалистическата партия взима 5,7% от гласовете, комунистите - 3,5%, а блокът на Наталия Витренко "Народна опозиция" - 3,1%.

Ако прогнозите се потвърдят, блокът на Тимошенко ще разполага със 128 места в парламента, "Наша Украйна" - със 79, социалистите - с 31, Комунистическата партия - с 19, а Народната опозиция - със 17 места.

По този начин ако бъде създадена т. нар. "оранжева коалиция" между трите либерални сили, Партията на регионите може да остане в опозиция въпреки изборните резултати.

Виктор Янукович обаче предупреди, че всяка управляваща коалиция без участието на неговата партия е обречена на провал.

"Партията на регионите спечели убедителна победа. Готови сме да поемем отговорността за сформиране на правителство и призоваваме всички да се присъединят към нас", изтъкна Янукович, след като стана ясно, че според допитвания неговата партия е спечелила най-много от гласовете.

"Нашата победа ще отвори нова страница в историята на Украйна. Готови сме да си сътрудничим с всички политически сили", каза той.

Янукович, който е известен с проруските си позиции, подчерта, че ще се стреми към добри отношения и с ЕС. Той отбеляза, че неговата партия иска да превърне Украйна в мост между Изтока и Запада.

По думите му освен това е необходимо да се преодолее вътрешното разделение в страната между проевропейски настроените западни региони и проруските източни територии.

Първите официални резултати се очакват най-рано утре. Според конституцията партиите в новоизбрания парламент трябва да сформират работещо мнозинство до 60 дни след изборите.

В противен случай президентът може да свика нови избори.

http://news.netinfo.bg

 


Сходни връзки

Янукович печели изборите в Украйна, партията на Юшченко - трета | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.25 секунди