изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 03:47 EEST
Втората световна среща на българските медии ще се състои в Чикаго    
НовиниСофия. Втората световна среща на българските медии ще се състои в Чикаго от 18 до 22 май под патронажа на президента Георги Първанов, съобщи генералният директор на БТА Максим Минчев.

Чикаго е градът извън България с най-голяма българска общност от около 50- 100 000 души. Там излизат шест български вестника, сред които "България сега", "Старт", "България", "Златорог", "България 21 век", има сателитен канал, два сайта, местна телевизия на български. Има български училища, две български църкви ("Света София" и "Свети Иван Рилски"), много български ресторанти и заведения. В Чикаго живеят някои от най-успелите българи, а българските държавни институции имат сериозно присъствие чрез българското консулство там.

Срещата ще съвпадне с Българските дни в Чикаго, когато цялата българска общественост, живееща в САЩ, ще бъде съсредоточена в Чикаго.

За участие във форума, чиято тема ще бъде "Националната идентичност и ролята на медиите за образа на България по света", БТА ще покани представители на български медии в чужбина, участвали в първата среща в България. Ще участват и българските медии в САЩ, медиите в България, както и американски електронни и печатни издания.

Потвърдено е присъствието на вицепремиера и министър на външните работи Ивайло Калфин и на посланика на България в САЩ Елена Поптодорова. Заявен е интерес и от страна на културното и на просветното министерство.

Организатори са БТА и българската медийна общност в Чикаго, а генерален спонсор е БТК. Форумът е подкрепен също от KLM - Royal Dutch Airlines.

Първата световна среща на българските медии се състоя в София от 23 до 25 май 2005 г. Темата беше "Българските медии и европейските отговорности на България". Беше дискутирана отговорността на медиите за информирането на обществото за европейските реалности и националната идентичност в рамките на обединена Европа. Срещата за първи път обедини в името на една национална идея българските вестници, списания, радиа, телевизии и електронни издания от България и чужбина.

Делегати на първата среща бяха над 70 представители на 55 медии от 24 страни. В работните заседания на срещата активно участваха журналисти от всички национални български медии и най-големите регионални. Сред официалните гости на срещата бяха генералните директори на ИТАР - ТАСС, на АП за Европа, ЕФЕ за Югоизточна Европа, гости от Сърбия и Черна гора, Македония, Гърция, Турция, Румъния, Албания, Украйна, Армения, Мароко, Алжир.

На срещата бяха поставени основите на Асоциацията на българските медии по света, в която членуват всички български медии по света. По време на срещата много български медии се сдобиха с кореспонденти в чужбина.
БТА
 


Сходни връзки

Втората световна среща на българските медии ще се състои в Чикаго | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди