изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 12:36 EEST
"Ди Велт": Държавната мафия в България    
КоментариНепосредствено преди присъединяването на България към ЕС, корупцията и организираната престъпност се разпространява в големи мащаби, пише германският “Ди Велт”. Дори и най-изпеченият драматург не би намерил по-добро време за извършването на това убийство.

Октомври 2005: Докладът на Европейската комисия за напредъка на България към ЕС бе току що представен, определяйки страната като добре функционираща и стабилна пазарна икономика. Държавните структури бяха определени като нуждаещи се от спешни реформи, въпреки че бе подчертано и стабилното им функциониране. Едва тогава дойдоха и прецизните изстрели от снайпер, които покосиха Емил Кюлев, мъжът с бяла якичка, който бе представян като пример за това как един бизнесмен в областта на банковото и застрахователното дело, може да покаже, че принципите на пазарната икономика в тази страна наистина функционират. Кюлев бе един от най-приближените съветници на президента Георги Първанов, отличаващ се със своята благотворителност. Така или иначе преки контакти със сивата икономика не можеха да му се припишат.
Шокът в Брюксел бе толкова осезаем, че бе решено да не се чака чак до октомври 2006 г., когато да бъде представен окончателният доклад за България, а да се излезе с временно становище по въпроса още през пролетта на тази година. В Брюксел се знаеше, и то за добро, една част от БВП на страната, формирана от криминалните структури, все повече се покачва, приближавайки се до нива от 1/3 от 25-те млрд. евро годишно. Очевидно е, че на базата на тези оценки се правят погрешни впечатления - или пък просто политическа гледна точка налага становището, че останалите 2/3 от БВП се формират от недокоснатите от корупцията и организираната престъпност структури. Засилването на инвестициите на големи чуждестранни компании като ”Ролман” и учредяването на клонове на големи търговски фирми като “Метро”, “Кауфланд” и др. бяха една от основните причини за засилването на подобно впечатление. А сега и това убийство! Български седмичник написа по повод на престъплението: “Най-големият проблем на легалния бизнес се състои в това, че трябва да оперира в едно поле с представители на сивата икономика, и то по правила, определяни от мафията. Правилото номер едно на мафията гласи, че не съществуват никакви правила. Затова и тази битка се води с неравностойни оръжия”.
Подобна теза може да се определи даже като напълно сдържана, тъй като в двубоя между доброто и злото съдията, в лицето на държавата, остава напълно извън играта. За да докаже годността си за Европа, България трябваше да демонстрира, и то от години насам, че е правова държава, в която законът важи не само за всички, но и, че може да бъде прилаган на практика без оглед на личността. Именно тогава ще се стигне и до поставянето на нещата на истинското им място: В Народното събрание съществува парламентарна комисия, която осведомява периодично средствата за масовата информация за борбата с организираната престъпност; наистина не всички 240 депутати са заплашвани едновременно от босовете на мафията, а тъкмо напротив, те биват издирвани с молба за помощ, която се изразява в предоставянето на милиони, една част от които отиват по частни сметки, друга за подпомагане на собствения бизнес, а трета направо в партийните централи, на които 40% от средствата са с неясен произход. Прането на пари чрез фондации е на дневен ред в държавата, а създаването на фирми фантоми не се нуждае повече и от поставянето на така наречения “сламен човек”, тъй като в обеднялото българско общество е широко разпространено явление да се печелят пари от това да продаваш собствения си паспорт, след което го обявяваш за откраднат. Но едва ли би се стигнало някога дотам на един общ работник, на който не му се плащат нито пенсионните, нито здравните осигуровки, да му се поиска паспортът при постъпване на работа? С данните от документа е напълно безпроблемно да се създаде фирма, в случай че човек разполага с достатъчно пари и връзки да подкупи нужните за това държавни служители и нотариуси.
И така, в случай, че Европейската комисия призове в своя доклад за незабавното приключване на реформата в областта на правосъдието по начин да се сложи край на даването на подкупи на трите власти в България, това би било прекалено мека мярка. Защото проблемът не е нито в липсващите основи на правото, нито в липсата на подходящи структури в следствието. Не, проблемът е в това, че доказателствата изчезват именно в тези държавни институции, където са най-необходими. Само през 2004 г. Институтът за социални изследвания “Витоша рисърч” е изследвал повече от 1 млн. случаи на даване или предоставяне на подкупи. А наказателни дела за подкуп бяха образувани едва по 50 случая.
Контактите между политици и бизнесмени, които в богатите и стабилни демокрации се възприемат като недопустими, будят особено безпокойство в страни като България. Като пример може да се даде възприеманият за безупречен финансов министър (завършил висшето си образование във Великобритания), който бе забелязан преди време на една яхта в Монако заедно с Иван Тодоров, известен с прозвището си “Доктора” - оказал се по-късно един от най-големите контрабандисти на цигари в България. Същият този “Доктор” бе намерен на 21 януари тази година прострелян в луксозния си автомобил. Покрай същото място премина и кортежът на турския президент. Вниманието на полицията бе отклонено. Така или иначе не се стигна до разкриване на извършителя на престъплението.
Връзката между богатство и престъпност в България е много тясна. Следите на това явление водят далеч назад в историята на страната. Всеки, който в България е натрупал богатство за кратко време, се възприема автоматично от народа като измамник, независимо дали се касае за “Мистър икономика”, бизнесмена Емил Кюлев, или за обикновения гангстер “Доктора”. “Да станеш богат” в България се възприема от години насам като “да се обогатиш за сметка на обикновените хора”.
Наистина този пример разкрива само една част от това, защо всеки в България, който натрупа богатство, се възприема като престъпник.
Трябва да се каже съвсем ясно и точно, че държавата, прокламираща себе си за правова, се управлява от мафията по такъв начин, че законите и правото не се възприемат като норми на обществото, а като процес на постоянна подмяна на моралните и социални ценности.
Законите се възприемат като даденост на “онези там горе”, които винаги служат на “големците”. Човек дори си спомня за недотам добрите стари времена на византийския деспотизъм и “Високата порта”…
И така всеки, който желае да направи нещо в живота си, а в едно патриархално общество като българското това се пада главно на мъжете, би трябвало да докаже, че е достатъчно хитър и дързък, за да наруши закона. Наблюдавайки от тази гледна би трябвало да се каже, че от тук нататък подходът на Европейската комисия към България би трябвало да бъде по-твърд. Защото тук не става въпрос за това, дали България ще успее до 2007 г. да изпълни критериите за членство, а за това дали европейското членство ще успее в средносрочен план да превърне България в европейска държава. И защото 90 000 страници от “общоевропейското право”, включващо всички области на живота, съсипа много други хора, различаващи се от мафиотите на Балканите и политическите им протежета.
http://www.focus-news.net/
 


Сходни връзки

"Ди Велт": Държавната мафия в България | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
"Ди Велт": Държавната мафия в България
Автор: Anonymous да 2006-04-09 @ 14:14 EEST

   Хич да не е, всико е възможно, на хайван пазара /супер

маркета/ Брюкел.

   Малцинства,конфликти има но всички мислим еднакво ЕС-

голямата работа -те да ни вземат пък след това ще видим,кой кого?


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди