изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 07:59 EEST
САЩ разработват бомба от нов тип    
Новини Военновъздушните сили на САЩ може да бъдат въоръжени с бомба с ограничен обхват на поразяване. Тя ще има обвивка от въглеродни влакна и ще съдържа много малко количество експлозив, за сметка на сгъстен метален прах, който ще се разпръска със смъртоносна скорост при експлозията.

Новото оръжие трябва да повиши ефективността на ВВС в сраженията в градски условия и в пресечени и планински местности.За по-голямата част от историята си Военновъздушните сили на САЩ фокусират техническото си развитие в разработването на по-големи бомби и по-бързи самолети, които лесно и ефективно могат да поразяват противниковата инфраструктура. Връх на тези усилия беше кампанията“Шок и ужас“, с която започна войната в Ирак през 2003 г.Продължаващите сражения с бунтовници в страната обаче принуждават ВВС да променят фокуса на проектите си. Последното нововъведение може би ще бъде бомба, предназначена да ограничава щетите, а не да ги увеличава.Новата бомба е част от усилията на американските въздушни сили да се адаптират към съвременните начини за водене на война. Досегашната военна доктрина, която предполага нанасяне на масирани въздушни удари по ключови инфраструктурни обекти, не е ефективна срещу бунтовниците в планините на Пакистан и Афганистан и в градовете в Ирак.Липсата на ефективен начин на водене на бой принуждава ВВС на САЩ да превъоръжи самолетите с 250-килограмови бомби със сателитно насочване. Пентагона финансира проект на обща стойност 1.6 милиарда долара за производството на нова 125-килограмова бомба. ВВС експериментират и с т.нар. невзривяващи се бомби, които са пълни с цимент, вместо с експлозиви.По-малките бомби се използват в градовете, защото не причиняват големи разрушения, но въпреки това са в състояние да причинят непредвидени жертви. Т. нар.“муниции с фокусирано поразяване“обаче се различават съществено от обикновените бомби.Външната обшивка на бомбите обикновено е направена от метал, който се пръска при сблъсък и причинява голяма част от пораженията. Новата бомба е с обвивка от въглеродни влакна, които се разпрашават при взрива и ограничават поразяващата и сила. Обшивките от въглеродни влакна се използват при направата на болидите от автомобилното състезание Формула 1.Зарядът на бомбата също е различен. Експлозивът в нея е в малко количество, като вместо това се съдържа много сгъстен метален прах. При взрива металните частици се разпръскват при висока скорост, която може да причини смъртта на човек. Ниската им маса обаче предопределя малкия им обхват и поради гравитацията и въздушното триене те бързо падат на земята.Резултатът е достатъчно мощна и смъртоносна експлозия, която обаче е в значителна степен по-добре контролирана и ограничена по обхват.Командването на ВВС на САЩ поиска 40 милиона долара от американския Конгрес за по-нататъшно усъвършенстване на проекта. Ако Конгресът одобри отпускането на средствата тестовете ще продължат. Основна цел на екипа, разработващ бомбата е до 2008 г. да бъдат произведени около 50 броя.

http://novini.dir.bg

 


Сходни връзки

САЩ разработват бомба от нов тип | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди