изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 16:22 EEST
ОСНОВНАТА МИ ЦЕЛ Е ДА СЪЗДАМ ЕДНА МОДЕРНА ПСИХИАТРИЧНА СТРУКТУРА    
ЗдравеУправителят на областния психодиспансер със стационар в Добрич "Д-р Петър Станчев" д-р Маргарита Новоселска пред НДТ

Визитна картичка:
д-р Маргарита Станчева Новоселска е специалист по психиатрия, има и магистърска степен по здравен мениджмънт. Омъжена е, има една дъщеря на 19 години. Последните пет години и половина бе директор на държавна психиатрична болница "Карвуна", община Балчик.  Родена е в Шумен, но е завършила медицина в Добрич и в нашия град е минал съзнателният й житейски път.

- Д-р Новоселска, при представянето Ви в понеделник пред колектива на Психотиспансера Вие сте запознали работещите в него с програмата си на управление. Бихте ли споделили за читателите на вестника ни кои са акцентите в нея?
- Основната цел, които съм си поставила в програмата за управление, е чрез мениджмънт в пазарна среда, чрез умело и гъвкаво използване на човешките ресурси и чрез някои структурни изменения, съобразно със социално-икономическите реалности и закономерности, да създам за този три годишен период една модерна структура, която да отговаря на съвременните потребности за психиатрична здравна помощ.  Имам намерение и да разширя пакета от здравни услуги в община Добрич и областта. Това ще стане чрез  промяна в нагласите и ценностите в социалната среда и при спазване на принципите на добрата психиатрична практика. Целите и задачите, които съм си поставила в програмата, са съобразени с  политиката за психична здравна помощ, която е приета от управленския екип на Министерството на здравеопазването и с европейските норми и ценности в контекста на присъединяването на България към Европейския съюз. Пред колегите декларирах желанието си за добро сътрудничество, толерантност и добронамереност. Бих се надявала на такова и от тяхна страна. Съвместно с тях и с активната подкрепа на община Добрич, Министерство на здравеопазването, Министерство на труда и социалната политика, Областна управа, РЦЗ и всички други институции и неправителствени организации се надявам да постигнем целите и задачите, а именно - подобряване и съхраняване на психичното здраве на пациентите от нашата област.
- Какви са новите услуги, които ще бъдат въведени в ръководеното от Вас лечебно заведение, от какво има нужда добруджанецът?
- Във връзка с политиката за психично здраве, освен подобряване и запазване на психичното здраве, се цели и излизане от професионалната, организационна и политическа изолация  на психичното здраве и приобщаването към общественото здраве. А това може да стане, когато се създадат допълнително услуги, като дневни центрове за психиатрична подкрепа в общността, а също и се използват настоящите структури.  Целта е да се прилага не само  класическата психиатрична помощ, а създаване на психосоциална рехабилитация, трудова терапия, защитен дом и т.н. Това е  залегнало като по-далечна задача в моята програма. След като се запозная с възможностите, ще работя за подобряване и на  материално-техническата база на лечебното заведение. Защото всеки, дори и психиатричен пациент, има нужда да се чувства по-комфортно и уютно. Предвиждам и създаване на допълнителни програми за комплексна терапия в самите стационари.
- Ще търсите ли и допълнителни начини за финансиране - пред различни програми, пред фондове?
- Все още не бих могла да бъда по-конкретна. Но ще използваме всички възможности за кандидатстване - съвместно с община, с неправителствени организации ще потърсим възможности и ще опитваме.
- Д-р Новоселска, в България вече се разкриха няколко защитени жилища, в които живеят хора с психични проблеми. Вие приемате ли като удачна тази форма на психиатрична помощ?
- Да, това би било чудесно. Особено много ценя тази форма, защото аз съм работила в такава структура - където идват пациенти, лекуваме ги и са с добри възможности за връщане в общността. Но когато ги изпишем, те няма къде да отидат, с какво да се занимават, забравят да си вземат лекарствата. Т.е. защитеният дом е една комплексна организация, не само на жилища, а и на подкрепа -  както за занимания и известна трудова терапия, така и място, където хората с психични проблеми да се чувстват пълноценно сред нас в общността.

 


Сходни връзки

ОСНОВНАТА МИ ЦЕЛ Е ДА СЪЗДАМ ЕДНА МОДЕРНА ПСИХИАТРИЧНА СТРУКТУРА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди